Nieuws - 15 januari 2015

Nieuwjaarsduik in ijskoude Rijn

tekst:
Carina Nieuwenweg

Zo'n twintig studenten trotseerden het ijskoude rijnwater tijdens de nieuwjaarsduik van IFSOW. Achteraf werden ze opgevangen met glühwein en erwtensoep.

Het is woensdagavond 18.00 uur. Langzaam verzamelt zich een groepje van ongeveer twintig studenten aan de oever van de Rijn. Volgens de smartphone is het 4° C. De jongen naast mij probeert klappertandend uit zijn woorden te komen. Iedereen houdt zich dapper. Ook ik merk dat ik, gehuld in badpak en badjas, slecht tegen de kou gewapend ben.

De nieuwjaarsduik wordt elk jaar door de studentenvereniging IFSOW georganiseerd. Oorspronkelijk als activiteit waarbij internationale studenten kennis konden maken met een Nederlands gebruik. Nu is het vooral een studentikoze traditie.

De één doet het omdat het kan. De ander omdat ze stoer heeft verkondigd te gaan. Eenmaal blootgesteld aan de kille buitenlucht lijkt bij iedereen de twijfel toe te slaan. Vooral omdat de beloofde erwtensoep nog niet is gearriveerd. Maar na het startsein plonst toch iedereen het water in.

Het ijskoude water zorgt bij de deelnemers voor een schok die kennelijk het best kan worden verwerkt door kreten uit te stoten die door merg en been gaan. Wie kopje onder is geweest snelt zich weer terug naar het vasteland, waar de buitenlucht plots een stuk minder koud voelt. Ook de kleedkamer doet aan als een sauna. De echte beloning voor onze heldendaad is de glühwein en erwtensoep die door IFSOW wordt uitgedeeld. Nog nooit smaakte die zo lekker.