Wetenschap - 24 augustus 2011
Nieuwe weerradar geeft beter weerbeeld
Vier doden vielen er door een plotselinge regenbui tijdens Pukkelpop. Een nieuwe weerradar met een zeer hoge resolutie zal ook niet alle calamiteiten voorkomen. Maar het helpt wel, denkt Remko Uijlenhoet, hoogleraar hydrologie.

Goedkoper
Uijlenhoet werkt samen met het KNMI en de universiteit van Delft al enkele jaren een oplossing: een fijnmazig netwerk van lokale radarstations met een veel hogere resolutie. Daardoor wordt het mogelijk om tot op straatniveau te laten zien waar de buien vallen.
Het prototype is er al, dat staat bovenop de KNMI-mast in Cabauw, onderdeel van de Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research. Hoge-resolutieradar heeft volgens Uijlenhoet wel een nadeel: het bereik is slechts enkele tientallen kilometers. Maar het is ook goedkoper. 'Dat maakt het mogelijk om een netwerk te creƫren waarbij je de gegevens van alle stations aan elkaar koppelt.'
Kopers
Daarvoor is het wel belangrijk dat er voldoende kopers zijn. De eerste is er al: havenstad Rotterdam. Ook schepen en havenbedrijven willen immers graag op de hoogte zijn van plotselinge stortbuien en ander onheil. Uijlenhoet verwacht dat er vooral in het westen van het land meer partijen met commerciƫle belangen zijn die interesse hebben in het relatief goedkope systeem. Maar ook waterschappen kunnen volgen hem baat hebben bij een eigen weerradar. Als er eenmaal genoeg verkocht zijn, kunnen de gegevens van de apparaten als netwerk worden gecombineerd tot een dekkende weerkaart voor een groter gebied.
Overigens zal het nieuwe netwerk van radarstations (als het er komt) niet meteen alle weersproblemen oplossen. Gedetailleerde gegevens vragen ook om een complexer weermodel om voorspellingen te kunnen doen. Maar het begin is er.