Organisatie - 8 februari 2007

Nieuwe verkorte hbo-opleidingen in Leeuwarden

Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden biedt komend schooljaar twee nieuwe deelopleidingen aan: Agrarisch ondernemerschap en Milieuhandhaving. Deze associated degrees (AD) duren twee jaar en zijn opgezet om de drempel naar het hoger onderwijs te verlagen.

Eerder dit jaar startte VHL al de associated degree Melkveehouderij, waarvoor zich dertig studenten aanmeldden. Een dergelijke verkorte opleiding beslaat een deelterrein van een vierjarige bacheloropleiding en wordt afgesloten met een apart diploma. Agrarisch ondernemerschap gaat vallen onder de bachelor Bedrijfskunde en agribusiness, Milieuhandhaving hoort bij Milieukunde. De laatste opleiding wordt in samenwerking met Saxion hogescholen verzorgd.
De overheid stimuleert deze onderwijsontwikkeling om jongeren die anders zouden afhaken toch een verkorte hbo-opleiding te laten volgen. Na de goedkeuring van 33 aanvragen deze week door staatsecretaris Bruins van onderwijs, loopt het aantal associated degrees inmiddels op tot 58, waarvan drie in Leeuwarden.