Wetenschap - 1 januari 1970

Nieuwe tropische plantensoorten ontdekt in Wagenings herbarium

Dr Carel Jongkind en zijn collega's van de leerstoelgroep Biosystematiek hebben oude, vergeten plantenverzamelingen van studenten gevonden in het Wageningse herbarium. En daar bleken zowaar ook nieuwe soorten tussen te zitten.

Jongkind vond onlangs bijvoorbeeld een nieuw soort komkommer (Coccinia) in het herbarium, nauw verwant aan een soort die zich op Hawaii als hardnekkig onkruid gedraagt en tuinen verpest. De nieuwe soort heeft Jongkind beschreven in het vakblad Blumea.
,,We maken een nieuwe veldgids voor West-Afrika, en zijn daarom de collecties uit die landen opnieuw aan het bekijken. Daarbij kwamen we in het herbarium nieuwe soorten tegen. In het veld waren ze door de verschillende verzamelaars niet als nieuw herkend.''
Dat is niet ongebruikelijk. Er zijn immers weinig botanici die alle duizenden verschillende soorten in een willekeurig tropisch gebied uit hun hoofd kennen, zegt Jongkind. ,,Maar dit Cocciniamateriaal had wel heel lang gelegen want het was al zo'n dertig jaar geleden verzameld door een student voor zijn promotieproject in Ivoorkust. Gezien het nog steeds afnemend aantal botanici zal deze traagheid in de toekomst wel meer regel dan uitzondering worden.'' | H.B.