Wetenschap - 7 november 2002

Nieuwe test maakt aantonen gentechsoja kinderspel

Je hebt geen analytische opleiding nodig om hem te gebruiken, je hebt de uitslag binnen een kwartier en hij kost maar twee euro. De nieuwe test van ATO voor genetisch gemodificeerde soja heeft het controleren van genetisch gemodificeerde soja kinderlijk eenvoudig gemaakt. Tenminste, voor de soja van Monsanto die door een ingreep resistent is geworden tegen het bestrijdingsmiddel Round Up.

De test ziet er uit en werkt als een zwangerschapstest. Het is een plastic plaatje met twee gaatjes en twee schermpjes. De controleur druppelt een behandeld monster van de soja, waarin het DNA is vermeerderd, op de gaatjes en wacht een paar minuten. Als op beide schermpjes een streepje verschijnt, dan heeft hij beet.

"De test kijkt naar twee stukjes DNA", legt dr Aart van Amerongen van ATO uit. "Het ene stukje bevat het nieuwe gen dat ervoor zorgt dat de soja is opgewassen tegen het bestrijdingsmiddel. Het andere stukje kijkt naar een gen dat alle soorten soja, gemodificeerd of niet, hebben. Het ene schermpje geeft aan of het resistentmakende gen in het extract is. Het tweede of het gen wel uit soja komt."

Het prototype van de test toonde geen gemanipuleerde genen van soja, maar genen van een bodembacterie aan. ATO ontwikkelde de sojagentest door de technologie van die test te combineren met een testmethode die Rikilt al had ontwikkeld. Samen met Rikilt ontwikkelde ATO ook een test voor Salmonella.

Over gebrek aan belangstelling heeft Van Amerongen niet te klagen. "Drinkwatermaatschappijen willen tests voor ziektekiemen, de levensmiddelenindustrie en kwaliteitscontroleurs willen tests die aangeven of er ziekteverwekkers in voedingsmiddelen zitten. De eerste tests komen met een beetje geluk binnen twee jaar op de markt, schat ik." | W.K.