Student - 11 juni 2014

Nieuwe terugbetalingsregels: wel of niet overstappen?

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau
9

Oud-studenten met een studieschuld opgelet: je bent misschien voordeliger uit als je kiest voor de nieuwe terugbetalingsregels van DUO. Maar stel je keuze niet te lang uit.

Studenten die vanaf 1 september 2009 studiefinanciering kregen, hebben te maken met andere terugbetalingsregels dan studenten die eerder begonnen. Verwar de nieuwe regels dus niet met het regime dat gaat gelden op het moment dat de basisbeurs wordt afgeschaft in 2015.

Wie al moest beginnen met aflossen hoeft nergens over na te denken: die valt onder de oude regels. Maar wie nog niet verplicht moet aflossen – je bent bijvoorbeeld in 2012 afgestudeerd en moet vanaf 1 januari 2015 je studieschuld gaan afbetalen – mag eenmalig kiezen.

Alleen, wat is dan wijsheid?

De nieuwe regels zijn meer inkomensafhankelijk. In het oude systeem wordt het inkomen in schijven opgedeeld: bij elke schijf hoort een percentage dat oud-studenten moeten kunnen missen. Dat percentage wordt steeds hoger. Het nieuwe systeem werkt anders: het maximum percentage is ongeacht het inkomen altijd hetzelfde.

Wie binnenkort gaat terugbetalen is daardoor in veel gevallen goedkoper uit in het nieuwe systeem. Een oud-student met een jaarinkomen van 25 duizend euro die kiest voor de oude regels, moet maandelijks maximaal 196 euro terugbetalen, kiest hij voor het nieuwe systeem dan is dat hooguit 81 euro.

Maximaal maandbedrag
Verzamelinkomen Oude regels Nieuwe regels
€ 20.000 € 98 € 31
€ 25.000 € 196 € 81
€ 30.000 € 294 € 131
€ 35.000 € 393 € 181
€ 40.000 € 492 € 231

 

Of overstappen zin heeft hangt natuurlijk af van de totale studieschuld: met een schuld van vijftienduizend euro komt het maandbedrag in principe uit op 83 euro. Wie voor de nieuwe regels kiest is in dat geval maar een beetje goedkoper uit. Met een schuld van twintigduizend euro zijn de nieuwe regels alweer wat voordeliger: dat is het maandbedrag in principe 111 euro.

Maar ga je trouwen of samen een huis kopen, dan is de situatie anders. In het nieuwe systeem telt het inkomen van je partner namelijk automatisch mee bij het berekenen van je draagkracht. Verdienen jullie allebei 25.000 euro, dan schiet het maximale maandbedrag omhoog van 81 naar 258 euro. Tenzij je partner ook een studieschuld heeft, dat verandert de zaak.

Het kan dus voordelig zijn om nog even niet te trouwen of een huis te kopen. Stelletjes die samenwonen maar niets op papier hebben gezet, zijn volgens de Belastingdienst geen fiscaal partners, en alleen fiscaal partners tellen voor DUO als partners.

Begint het je te duizelen? DUO heeft een handig rekenprogramma op de site staan waarmee je kunt uitrekenen wat voor jou het meest voordelig is. Overstappen kan maar één keer en tot het moment dat je verplicht moet beginnen met aflossen. Voor het zover is, krijg je een brief van DUO waarin je je keuze kunt aangeven.

Re:acties 9

 • Leon

  Een vraag, ik heb een flink hoge studieschuld. Ik betaal sinds december een maandbedrag van 387,-. Ik vind dat echt heel hoog en is dan ook een grote hap in mijn maandbudget. Ik val onder de regels van voor 2012.
  Kan ik overstappen na de regeling van na 2018 en dan mijn schuld in 35 jaar aflossen? En zou dat schelen per maand?

  Reageer
 • Hjalmar

  Vergeleken met de DUO rekenhulp kloppen de gegeven bedragen ook niet. Te kort door de bocht artikel.

  Reageer
 • Kim

  Kwijtschelding na 15 jaar gevallen gebeuren weinig. Alleen in geval van: 15 jaar weinig verdienen in combinatie met alleenstaand blijven én uitzonderlijk hoog studieschuld. Is een kwijtschelding mogelijk.

  Duo terugbetalen bekijkt het zo: 25.000 euro studieschuld gedeeld door 180 maanden = 138 euro per maand. Als je draagkracht op dat moment bijvoorbeeld 81 euro per maand is, dan ga je die 57 euro verschil extra betalen op een later moment dat je meer gaat verdienen of een kind krijgt (fiscaal partner wordt meegerekend). Oooh ja en rente over je studieschuld loopt ook nog op...

  Reageer
 • Richard

  In dit artikel lijkt een fout te staan. Er zijn namelijk drie regelingen actief, een van voor 2012, een van na 2012 (tot vanaf 2018) en vanaf 2018 (de nieuwe regels).

  In dit artikel wordt er over twee regelingen gesproken (de oude en nieuwe), waarbij over de oude regeling wordt gezegd dat je partner inkomen niet per definitie meegenomen wordt. Dit is echter alleen het geval voor de regeling van voor 2012 (welke niet meer beschikbaar is).

  Zowel voor de juiste "oude regeling" van 2012 tot wanneer deze echt vernieuwd wordt (vanaf 2018) geldt dat het partner inkomen sowieso meegenomen wordt.

  De grotere verschillen tussen de huidige regeling en de straks nieuwe regeling zijn:
  - Hoeveel je minimaal en maximaal terug moet gaan betalen per maand tov 1. je inkomen en 2. je aflossingsperiode. (hogere schuld binnen een aflossingsperiode betekent hoger maandbedrag, maar daar zit een max percentage op wat rekening houdt met je draagkracht)
  - Aflossingsperiode (De oude regeling gaat uit van 15 jaar en de nieuwe 35 jaar, dus je kunt langer doen over het afbetalen maar zit langer aan een schuld vast als je dat doet)

  Reageer
 • duobol

  lees eerst goed voor je reageert
  Er zijn dus inmiddels 3 regelingen en daar gaat dit artikel over.
  "Studenten die vanaf 1 september 2009 studiefinanciering kregen, hebben te maken met andere terugbetalingsregels dan studenten die eerder begonnen. Verwar de nieuwe regels dus niet met het regime dat gaat gelden op het moment dat de basisbeurs wordt afgeschaft in 2015."

  Reageer
 • Jeroen

  @ Anne, onder de nieuwe regels wordt de restschuld pas na 35 jaar kwijtgescholden. Nu is dat na 15 jaar. Wat voordelig is, is afhankelijk van je inkomensniveau gedurende de aflosperiode. Heb je een grote studieschuld en verwacht je na je studie niet veel te verdienen, dan kan het zijn dat aflossen onder de oude regels voordeliger is omdat je een relatief kleiner deel aflost dan onder de nieuwe regels en zo meer wordt kwijtgescholden.

  Reageer
 • Oplettende student

  De informatie die in dit artikel staat klopt niet. Allereerst kan je alleen kiezen met welke systematiek je afbetaalt als onder zowel het huidige als het nieuwe studiefinancieringsstelsel hebt geleend. Zie informatie van de site van DUO:

  De terugbetaler kan er altijd voor kiezen om sneller af te lossen. Studenten die al een studieschuld hebben opgebouwd voor een bacheloropleiding, lossen deze standaard in 15 jaar af. Studenten die met hun masteropleiding onder het nieuwe stelsel vallen, hebben de keuze in het terugbetalen van de studieschuld die is opgebouwd tijdens de bacheloropleiding: volgens de oude regels of volgens de nieuwe regels.

  Daarnaast is voordeliger een relatief begrip. Ja, als je straks in 35 jaar mag terugbetalen betaal je een lager bedrag per maand terug. Echter, je lost dan ook minder snel je studieschuld af. Je betaalt hier dan meer rente over. Het totale schuld bedrag wat je dan moet terugbetalen is dan dus groter. Dit is nu misschien voordelig met rente percentages van 0,81 en 0,12 maar dit kan er over 10 jaar heel anders uitzien.

  Reageer
 • Anne

  Over het algemeen wordt na 15 jaar het restant van je schuld kwijtgescholden, dus in die zin ben je wel goedkoper uit als je NU en jarenlang minder per maand hoeft terug te betalen.

  Reageer
 • Nicolien

  Er wordt hier gesproken over 'voordeliger uit'. Belangrijke vraag, die bij mij dan opkomt: ik moet hoe dan ook altijd het hele schuldbedrag terugbetalen, toch?

  Dus 'voordeliger uit' betekent alleen dat je NU meer geld overhoudt per maand, niet dat je uiteindelijk minder geld kwijt bent, of zie ik dat verkeerd? Dat is me totaal onduidelijk!

  Reageer

Re:ageer