Nieuws - 2 juli 2020

Nieuwe techniek

tekst:
Guido Camps

WUR lijkt wel een polyamoureuze single op het jagerspad. De laatste jaren hebben we ineens een Strategische Alliantie met Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Technische Universiteit Eindhoven; een 4TU-verband met Universiteit Twente, Technische Universiteit Eindhoven en TU Delft en een OnePlanet research center met de Radboud Universiteit, het Radboudumc en imec.

Deze technieken zijn geen doel op zich, ze zijn een middel om op nieuwe manieren onderzoek te doen

Een tegenstander zou zeggen: is dit nou nodig? Verliezen we niet de focus op onze kern met al deze nieuwe gebieden? Ga uit van je eigen kracht. Die focusverandering is onmiskenbaar: we hebben qua curriculum een omslag gemaakt door data science in bijna alle opleidingen te brengen en onlangs kwam er bericht van de rector over een grote investering op het gebied van artificial intelligence (AI) voor de komende jaren. 

Ik ben zelf een voorbeeld van die omslag op persoonlijk vlak: na een PhD over voeding aan WUR heb ik mijn bachelor in AI afgestoft en heb ik in de avonduren geploeterd op een master op het gebied van data science en information management systems (diploma kwam vandaag binnen!). Met dezelfde beweegredenen als WUR in zijn geheel: de toekomst ligt bij sensoren, data en AI.
Maar deze technieken zijn geen doel op zich, ze zijn een middel om op nieuwe manieren onderzoek te doen. Daarin zit wat mij betreft het slimme van de WUR-strategie: al onze partners kunnen investeren in AI, maar alleen wij kunnen juist die typisch Wageningse onderwerpen hiermee op nieuwe manier onderzoeken.

Guido Camps (36) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.