Student - 17 september 2010

Nieuwe rubriek: bij de buren

Vandaag voor het eerst op Resource.wur.nl! Roel Neijts kijkt elke week rond in Nederland studentenland, en verzamelt de opmerkelijkste gebeurtenissen. Speciaal voor jou, fijn vrijdagmiddagvermaak.

Bij_de_buren.jpg
Honkvast?
De grote vraag die deze eerste academische weken in het hoofd van nieuwe eerstejaars opdoemt: heb ik wel de goede opleiding - of zelfs stad - gekozen?

Een terechte vraag. Zeker als je in Tilburg studeert, want in het plaatselijke universiteitsblad Univers vraagt iedereen zich af of Tilburg eigenlijk wel een echte studentenstad is. Slechts enkele fietsrondjes door de zielloze betonbouw, zijn noodzakelijk voor een stevig onderbouwde conclusie. 'In feite is het imago van Tilburg als studentenstad zwak. Het kost zeker vijf tot tien jaar om dat te verbeteren', zegt de universiteitsvoorzitter. Tja, tegen die tijd hoop je die rechten- of international business-studie toch wel afgerond te hebben. Wegwezen daar, nu het nog kan!

Ook vertrokken is de enige - en anonieme - student Friese taal- en cultuur in Groningen. Eind augustus werd bekend gemaakt dat er nog maar één student in heel Nederland geïnteresseerd is om aan een studie Fries te beginnen. Misschien getriggerd door de media-aandacht, heeft 'De Fries' toch maar besloten van de studie af te zien. De Friese hoogleraar Goffe Jensma denkt dat het aan het hoge collegegeld ligt, maar dat zou eigenlijk geen probleem moeten zijn: de perspectieven op een goede baan met een opleiding Fries zijn volgens hem namelijk erg groot. Tja.

Dit jaar ook erg weinig aanmeldingen voor de Leidse studies Museums, Collections and Cultural Politics, Internationale Betrekkingen en Organisaties, Pedagogische wetenschappen en International Studies. De Universiteit Leiden (UL) wilde met deze vier studies bijvoorbeeld mensen aantrekken die na honderd studiekeuzetests steeds weer op de categorie 'Iets met musea, collecties en cultuurbeleid' uitkwamen, maar daar nog geen studie voor konden vinden. Helaas voor de UL heeft de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs een negatief advies gegeven en gaat het feest niet door. Universiteitsvoorlichter Renée Merkx: 'De commissie onderzoekt of een nieuwe studie iets toevoegt aan het bestaande aanbod. En of er wel ruimte is op de arbeidsmarkt voor studenten die deze studie afronden. De commissie oordeelde dat dit niet het geval is.'

Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs? Inderdaad, CV-rukkers, dat klinkt behoorlijk interessant, maar voordat u zich daar probeert binnen te likken, richt eerst uw pijlen eens op de lokale Feuten-commissie van uw vereniging. Een paar studenten van het Delfts Studentencorps maakte een handleiding: hoe om te gaan met de nieuwe feut? Voor prettig vrijdagmiddagvermaak (Filmpje: zie onderaan):

Terug naar Tilburg, de stad in persoonlijkheidscrisis. 'Als Tilburgse studenten op de Oudegracht in Utrecht trots vertellen dat ze in Tilburg studeren, is onze missie geslaagd', zegt de oud-directeur Studentenzaken, geïnterviewd door hoofdredacteur Ries Agterberg. Na afloop van het interview fietste Agterberg nog een rondje door de Brabantse stad, en plots dook ook de Grote Vraag bij hem op. Dit jaar nog begint de Univers-baas in een stad met grachten en zonder beton: hij wordt hoofdredacteur van het universiteitsblad in Utrecht.