Nieuws - 11 oktober 2001

Nieuwe proeflocatie voor onderzoek naar gedrag varkenshouder

Nieuwe proeflocatie voor onderzoek naar gedrag varkenshouder

Het Praktijkonderzoek Veehouderij en ID Lelystad openen vandaag, 11 oktober, officieel hun gezamenlijke nieuwe proeflocatie voor varkens in Lelystad. Hier zal onder andere onderzocht worden welke invloed de manier waarop de varkenshouder met zijn dieren omgaat, heeft op het gedrag en de productie van zijn dieren.

Ir. Henk van der Mheen, de projectleider van dit onderzoek bij het Praktijkonderzoek, zal tijdens de opening vragen beantwoorden via een chatsessie op internet. Van der Mheen baseert zich op buitenlands onderzoek. Zo ontdekten Australi?rs dat een varken dat elke dag een aai over zijn bol krijgt, beter produceert dan een varken dat elke dag een schop of een stroomstoot krijgt. Zo ver zal het onderzoek in Lelystad niet gaan.

Samen met varkenshouders gaan onderzoekers kijken wat relevante vragen zijn voor de Nederlandse situatie, zoals de manier waarop de varkenshouder biggen injecteert, castreert en oornummers geeft. Hoe een varkenshouder dat doet bepaalt mogelijk ook het gedrag en de productie van een varken later in zijn leven. De nieuwe proeflocatie is uitermate geschikt om overige variabelen, als klimaat of voer, identiek te houden. | L.N.