Nieuws - 24 april 2008

Nieuwe proefkwekerij paddenstoelen geopend

‘De Nederlandse paddenstoelenkwekers moeten weer gaan innoveren en daar kunnen wij op inspelen’, zegt dr. Anton Sonnenberg, leider van de onderzoeksgroep Paddenstoelen van Plant Research International. Want de sector zal marginaliseren als die blijft concurreren op kostprijs.

nieuws_2130.jpg
De groep presenteert op de Nationale Paddenstoelendag, donderdag 24 april, de nieuwe Wageningse proefkwekerij met drie kweekcellen aan zo’n tweehonderd Nederlandse telers. Tijdens de hoogtijdagen liepen er op het Proefstation voor de Champignoncultuur in Horst zo’n veertig mensen rond. Na een ingrijpende reorganisatie en de verhuizing naar Wageningen zijn er nog zes mensen over.
Sonnenberg: ‘Het was hectisch, maar we kijken weer vooruit. De kern van ons onderzoek is nu veredeling, gewasbescherming en voeding van paddenstoelen. Doordat we nu beter zijn ingebed in Wageningen UR, kunnen we nog steeds onderwerpen buiten onze directe expertise oppikken.’
De gewone witte champignon die de markt domineert, blijft het belangrijkste onderzoeksobject. Voor andere eetbare paddenstoelen is de markt klein en is er dus maar weinig onderzoeksgeld.