Nieuws - 13 september 2017

Nieuwe prijs voor toegepast onderzoek

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Vanaf volgend jaar maken wetenschappers kans op de Stevinpremie voor toegepast onderzoek. Net als de Spinozapremie is de nieuwe prijs 2,5 miljoen euro waard.

© Shutterstock

De Stevinpremie voor de valorisatie van wetenschappelijk onderzoek wordt uitgereikt door NWO, net als de huidige Spinozapremies. 'Met deze premie belonen we naast kwaliteit van de wetenschap ook de valorisatie ervan', zegt demissionair staatssecretaris Sander Dekker.

Het geld dat de winnaars krijgen, is bestemd voor 'verder onderzoek en de bijbehorende kennisoverdracht', laat NWO in een persbericht weten. Net als bij de Spinozapremie kunnen wetenschappers worden voorgedragen.

Met deze premie belonen we naast kwaliteit van de wetenschap ook de valorisatie ervan.

Sinds 1998 bestonden er al zogeheten Simon Stevin-prijzen. Het Simon Stevin Meesterschap was enigszins vergelijkbaar met de aangekondigde Stevinpremie, al kwamen toen nog niet alle wetenschapsgebieden in aanmerking. Dat gaat nu wel gebeuren.

Vorige week ging deze laatste Stevin-prijs van een half miljoen euro naar de Leidse hoogleraar Andrew Webb, die aan de verbetering van mri-technieken werkt. Deze oude prijzen zullen verdwijnen, bevestigt NWO.

Zeilwagen
Simon Stevin (1548-1620) was wiskundige, natuurkundige en ingenieur. Hij is bij het grote publiek waarschijnlijk vooral bekend vanwege zijn zeilwagen, een soort zeilboot die over het strand kon rijden.

Nu de discussie over Engels in het hoger onderwijs oplaait, is het misschien ook interessant dat Stevin het Nederlands verrijkte met wetenschapswoorden als wiskunde, wijsbegeerte, evenaar en middellijn. Voor kennisoverdracht was het Nederlands volgens hem beter geschikt dan bijvoorbeeld het Latijn.

Lees ook: