Organisatie - 24 juni 2010

Nieuwe opleiding Toerisme is uniek

De klimaatverandering en kredietcrisis hebben gevolgen voor het toerisme. Studenten kunnen die gevolgen vanaf 1 september bestuderen bij de nieuwe bacheloropleiding Toerisme. Wageningen Universiteit en de internationale hogeschool NHTV in Breda bieden die samen aan.

Massatoerisme in het Spaanse Benidorm, een traditionele vorm van toerisme.
De nieuwe opleiding Toerisme heeft drie primeurs. Het is de eerste zuiver op toerisme gerichte wetenschappelijke bacheloropleiding in Nederland. Daarbij wordt het de eerste geheel Engelstalige bachelorstudie bij Wageningen Universiteit. En ten slotte is het ook internationaal een bijzondere opleiding.
‘Wereldwijd zijn toeristische opleidingen meestal ingepast in business schools, waar vooral de economische aspecten aan bod komen. In Wageningen belichten we het toerisme tevens vanuit de omgevingswetenschappen. Dat maakt de nieuwe opleiding uniek,' verklaart opleidingsdirecteur Jan Philipsen.
Traditioneel toerisme
De nieuwe bachelor is niet uitsluitend gericht op ecotoerisme, benadrukt Philipsen. ‘De studenten zullen alle vormen van toerisme bestuderen, van het traditionele slash & burnmodel tot en met de kritische stromingen. Er zijn natuurlijk wetenschappers die vinden dat toerisme not done is - ook in Wageningen. Maar de opleiding huldigt geen belerende opvattingen.'
Op het gebied van toerisme zijn er grote ontwikkelingen. ‘Als het klimaat verandert, verleggen de toeristenstromen zich. En als mensen minder verdienen of later met pensioen gaan, heeft dat ook enorme effecten. Daarom heeft de toeristische sector, in de toekomst nog meer dan nu, mensen nodig die vooruit kunnen denken', vertelt Philipsen. Hij is ook verantwoordelijk voor de masteropleiding Leisure, Tourism and Environment.
Academische verdieping
De internationale hogeschool NHTV in Breda verzorgt onder meer hbo-studies op het gebied van toerisme. Een deel van de hbo-studenten is geïnteresseerd in academische verdieping. Uit marktonderzoek blijkt eveneens dat vier procent van de vwo-scholieren de nieuwe wetenschappelijke bachelor een serieuze optie vindt. Maar omdat de inschrijving pas vorige week is geopend, is Philipsen al blij als de opleiding na de zomer met 25 studenten start.
De eerste twee jaar volgen studenten de bachelor in Breda, het derde jaar doen ze in Wageningen. NHTV brengt vooral kennis in over de sociale en economische aspecten van toerisme. Wageningen vult dit aan met kennis vanuit de omgevingswetenschappen en brengt academische verdieping vanuit de sociale en economische wetenschappen. De bachelor moet de Wageningse masteropleiding Leisure, Tourism and Environment straks van Nederlandse instroom voorzien. Nu trekt deze studie voornamelijk studenten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Terrorisme
De afgestudeerden zullen over het algemeen in strategische managementposities terecht komen, bijvoorbeeld bij de overheid en grote reisorganisaties, aldus Philipsen. ‘Onze afgestudeerden zullen de toeristische sector een stap verder helpen in het omgaan met bijvoorbeeld de financiële crisis, de klimaatcrisis en de wereldwijde politieke crisis. Het toerisme heeft erg te lijden onder terroristische aanslagen. Wanneer er bijvoorbeeld een bom ontploft bij een buitenlandse ambassade in Dar es Salaam in Tanzania, ligt het toerisme voor een paar jaar plat. Je kunt je dus afvragen of het slim is om in bepaalde gebieden alle kaarten op het toerisme te zetten.'