Nieuws - 23 juni 2010

Nieuwe kip voor Ethiopië

Promovendus combineert lokale voorkeuren en DNA-techniek.

Dorpsbewoners in EthiopiĆ« hebben bij voorkeur kippen met vlees op de botten, die veel eieren leggen en lokale parasieten trotseren. Promovendus Nigussie Mullu is een fokkerijprogramma gestart om deze kip te selecteren. 
Kippen spelen een grote rol in de voedselvoorziening in de meeste Ethiopische dorpen. Ze zijn bovendien vaak de enige inkomensbron voor de vrouwen, aldus Nigussie, onderzoeker bij het Ethiopian Institute of Agricultural Research en promovendus bij Fokkerij en genetica. 
De Ethiopische regering heeft geprobeerd de situatie te verbeteren door hoogproductieve rassen van elders te importeren, maar dat werd geen succes. De moderne rassen waren niet aangepast aan de lokale omstandigheden. Daarom neemt de Wageningse promovendus de lokale ziektedruk en de voorkeuren van de dorpsbewoners als uitgangspunt van zijn fokkerijprogramma. Hij interviewde kleinschalige kippenhouders in alle delen van Ethiopiƫ en bespreekt hun voorkeuren in het laatste nummer van Tropical Animal Health and Production.
 'De dorpsbewoners willen geen gespecialiseerde vleeskippen of leghennen, ze willen een kip voor beide doeleinden', vertelt Nigussie. Hij heeft DNA-analyses gedaan om de genetische diversiteit te bepalen en de genen voor een goede ei- en vleesproductie bij de kippen te bepalen.Zijn selectieprogramma om een kip met deze eigenschappen te selecteren zal nog zo'n vijf jaar duren.