Nieuws - 18 april 2002

Nieuwe eiwitstructuur speelt rol in herkenning bladvlekkenziekte

Nieuwe eiwitstructuur speelt rol in herkenning bladvlekkenziekte

De schimmel die bladvlekkenziekte veroorzaakt bij gerst scheidt een eiwit af met een totnogtoe onbekende structuur. Het eiwit zet het afweermechanisme in werking. Mogelijk is een ook een tweede component in het spel.

Onderzoeker ir Andr? van 't Slot toonde aan dat gerst met een resistentie tegen bladvlekkenziekte een detectieapparaat heeft voor het eiwit dat de schimmel Rhynchosporium secalis uitscheidt. Na herkenning zet de plant een doeltreffend afweermechanisme in werking. Om de werking van het detectieapparaat te ontrafelen onderzocht Van 't Slot eerst de structuur van het eiwit, Necrosis Inducing Proteins 1, in de hoop dat het leek op een eiwit waarvan de receptor bekend was. Hij ontdekte echter dat de ruimtelijke structuur van het eiwit nog nooit was beschreven. Deze ontdekking, die interessant is voor fundamenteel eiwitonderzoek, maakte het moeilijker de receptor te vinden.

Ook bleek de afweer van resistente planten niet altijd op het eiwit te reageren. Twee gemuteerde vormen van het eiwit bonden wel aan het detectieapparaat, maar stelden het afweermechanisme vervolgens niet in werking. "Er is dus mogelijk een tweede component in het spel", aldus Van 't Slot, die zijn onderzoek deed op het Duitse Max Planck instituut. | Y.d.H.

Van 't Slot promoveert op 15 april bij prof. Pierre de Wit, hoogleraar fytopathologie.