Nieuws - 2 juli 2015

Nieuwe ebola-gevallen in Freetown

tekst:
Albert Sikkema

Jelke Fros, onlangs gepromoveerd bij Virologie, doet deze zomer vijf weken vrijwilligerswerk in een ebola-lab in Sierra Leone. Hij is nog maar net bezig in Freetown of de eerste patiënt met ebola dient zich al aan in het analyselab. Ebola is aan een comeback bezig in West-Afrika.

Het eerste ebola-slachtoffer sinds 19 dagen in Sierra Leone die in Fros’ analyselab wordt vastgesteld, komt uit de achterbuurt die grenst aan het Freetown 6 lab in Freetown. Het is een 22-jarige vrouw die net is bevallen in het naastgelegen ziekenhuis. Ze wordt naar een speciale ebolakliniek gebracht en iedereen in het ziekenhuis die mogelijk met haar in contact is gekomen, wordt geïnterviewd en onderzocht. Haar waarschijnlijk ook besmette baby is dan nog zoek, ergens in de wijk. De 37 ziekenhuismedewerkers zijn bezorgd dat ze zijn besmet door de vrouw. Ze zijn in quarantaine geplaatst. De laatste weken is ebola bij vijf patiënten vastgesteld in Freetown. Nummer 5 was de inmiddels opgespoorde baby van de 22-jarige vrouw.

Fros onderzoekt, in zwaar beschermde kleding met bio safety level 3, dagelijks zo’n 35 bloedmonsters op ebola. Elke dag rijdt hij met zijn collega’s van zijn hotel dwars door Freetown naar het ebola-lab. Dat duurt, afhankelijk van de verkeerschaos, tussen de 20 minuten en 3 uur. Sinds zijn komst medio juni is een van de twee elektriciteitsgeneratoren van het analyselab stuk.

Het dagboek van Jelke Fros vind je hier.