Wetenschap - 1 januari 1970

Nieuwe colaboom ontdekt in Liberia

Dr Carel Jongkind van de leerstoelgroep Biosystematiek en collega's van de Universiteit van Liberia hebben een nauwe verwant ontdekt van de Afrikaanse 'colabomen', waaronder cola nitida en cola acuminata. De vruchten van deze kleine bosbomen bevatten vlezige, bitter smakende zaden. De opwekkende stoffen uit deze ‘colanoten’ worden verwerkt in diverse frisdranken.

De nieuwe soort krijgt de naam cola liberica en is beschreven in de zomereditie van het vakblad Blumea. De onderzoekers vonden de boom in Sapo Nationaal Park in Centraal Liberia tijdens een expeditie, mede georganiseerd door het Nationaal Herbarium Nederland en Fauna & Flora International (Cambridge).
Of de noten van de Cola liberica goed bruikbaar zijn voor het vervaardigen van energiedranken is nog niet bekend. De leerstoelgroep van Jongkind en zijn collega's uit Liberia richten zich op de taxonomie en ecologie van bomen en planten. Voor diepgaand onderzoek naar stoffen, ook voor bijvoorbeeld medicinaal gebruik, moeten andere onderzoekers ingeschakeld worden.
Jongkind wijst erop dat voor tropisch Afrika de botanische biodiversiteit in dit deel van Liberia zeer hoog is. ‘We hebben in twee weken 354 verschillende plantensoorten verzameld die nu in het herbarium in Wageningen voor onderzoek beschikbaar zijn. Hieronder zitten verschillende nieuwe plantensoorten. Doordat in Liberia het nationaal herbarium tijdens de burgeroorlog in vlammen is opgegaan, kunnen we daar helaas voorlopig niets achterlaten.’
De taxonomen willen wel terugkeren naar het Sapo Nationaal Park, maar kunnen dat momenteel niet. De vredestroepen van de Verenigde Naties (UNMIL) moeten eerst het sein veilig geven. Jongkind: ‘We willen graag onderzoek doen in het westen van Liberia, dicht bij de grens met Sierra Leone. In de toekomst hangt het voor een deel van de efficiëntie van UNMIL af wat daar in de direkte toekomst voor samenwerking mogelijk is. Wanneer het land in politiek rustiger vaarwater komt, is het misschien mogelijk het herstel van het aan ons verwante deel van de Universiteit in Monrovia te ondersteunen met financiële hulp van de EU en de Nederlandse overheid.’ / HB