Nieuws - 13 september 2010

Nieuwe club wil deel Klein Arboretum kopen

Arboretum De Dreijen moet eigendom worden van de Wageningse bevolking. Dat vinden actievoerders voor behoud van de tuinen. Om de animo voor koop te peilen is er zaterdag een Arboretum Kijkdag.

De kijkdag is een initiatief van een groep verontruste Wageningers. De groep greep vorige week maandag de opening van het academisch jaar aan om actie te voeren voor het behoud van Arboretum De Dreijen. De actie -het inventariseren van verdwenen soorten- zou komende zaterdag een vervolg krijgen door deze soorten te herplanten. Het gaat om 111 soorten, waaronder vier bijzondere rozen uit de nationale rozencollectie. Wageningen UR steekt daar een stokje voor.
Vernietigen 
'Het is duidelijk dat het College van Bestuur ons aanbod niet accepteert', zegt woordvoerder Frank Zegers. Sterker nog: als Zegers gaat herplanten, krijgt hij de politie op zijn dak. 'Het College van Bestuur heeft ons laten weten schending van haar eigendom niet te zullen toestaan, het bevoegd gezag te zullen inschakelen, de planten te zullen vernietigen en de schade te zullen verhalen.' Die harde opstelling werd Zegers afgelopen week in een onderhoud met WUR-woordvoerder Simon Vink nogmaals bevestigd.
Kopen 
Zegers ziet daarom af van het herplanten. In plaats daarvan willen Zegers en zijn groep (o.a. Platform de Dreijen en Initiatiefgroep Ecowijk de Dreijen) nu een deel van het arboretum kopen. Het gaat om het deel van de tuin buiten de hekken van Het Depot: de vijvers, rozentuin en systeemtuin. Wageningen UR wil dat deel volgens Zegers afstoten. 'We halen de spullen eruit en gaan het verkopen', liet Vink ons weten.
Peiling
Hoeveel geld Zegers bij elkaar moet sprokkelen is niet duidelijk. 'Dat gaan we nu verder uitwerken.' De kijkdag fungeert als een soort peiling voor de animo onder de Wageningers. 'Ik denk dat het wel reƫel is dat we in Wageningen zo'n tuin overeind kunnen houden. Ik denk ook dat het voor de gemeente aantrekkelijk is dat wij het kopen. Het Wageningse college heeft in haar programma opgenomen dat het arboretum onbebouwd moet blijven.'
Tijdens de kijkdag zaterdag (18 september) zijn er om 12.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur excursies in het Klein Arboretum. Deskundigen laten de bijzondere collecties en natuurwaarden van de tuinen zien.