Nieuws - 19 augustus 2019

Nieuwe ‘cabrio-kap’ moet appelschurft fors verminderen

tekst:
Albert Sikkema

De nieuwe ‘cabrio-kap’ voor de appelteelt was op vrijdag 16 augustus een van de trekpleisters op de open dag van Proeftuin Randwijk. Dit onderzoekcentrum van WUR en Fruitconsult doet praktijkonderzoek op het gebied van fruitbomen. De ‘cabrio-kap’ houdt de appelbomen droog bij regen en beschermt ze zo tegen schimmelziekten.

©Videoteam WUR

De appelteelt in Nederland heeft veel last van schimmelziekten. De belangrijkste is appelschurft. De meeste appelrassen zijn alleen tegen deze schimmels te beschermen met behulp van bestrijdingsmiddelen, legt onderzoeker Rien van der Maas van WUR uit. Hij hoopt met de overkapping 70 tot 90 procent van de fungiciden te besparen. Bijkomend voordeel van de kap: ook de hagelschade aan de appels ban je zo uit.

Prestatie
Een permanente regenkap heeft nadelen, zoals het ontstaan van andere schimmels, zegt Van der Maas. De verschuifbare kap, een Canadees ontwerp, is nu nog duur. WUR gaat eerst de prestaties van de cabrio onderzoeken en daarna kijken of ze de kosten kan drukken.

Resistent
Op de Proeftuin Randwijk heeft WUR meer onderzoek lopen om de bestrijdingsmiddelen in de appelteelt terug te dringen. Zo hebben onderzoekers het ras Natyra ontwikkeld, een biologisch en schurft-resistent appelras. Onderzoek moet uitwijzen hoe sterk de resistentie - gebaseerd op 1 resistentie-gen - is en hoe vaak fruittelers biologische bestrijdingsmiddelen moeten inzetten om de ziektedruk van de appelschurft laag te houden.

Filmpje kijken?

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan