Nieuws - 7 oktober 2011

Nieuwe beheerder Belmonte Arboretum

De toekomst van het Belmonte Arboretum is veiliggesteld. Wageningen UR, stichting Geldersch Landschap Geldersche Kasteelen en de Arboretumstichting Wageningen gaan samen zorgdragen voor het beheer.

Arboretum.jpg
De drie partijen hebben daar donderdag in het 'Koetshuis' van het arborerum een nieuwe stichting voor opgericht, de Stichting Beheer Belmonte Arboretum Wageningen. Daarmee is Geldersch Landschap na zestig jaar weer 'thuis' in het Belmonte. Wageningen UR nam het arboretum in 1951 over van het Geldersch Landschap. De befaamde Wageningse hoogleraar landschapsarchitectuur Jan Bijhouwer ontwikkelde de tuin tot een heus arboretum voor onderwijs en onderzoek. Op de berg staat onder meer een collectie van 1500 soorten rhododendrons.
Goede zaken
Maar voor wetenschappelijk onderzoek is de bomentuin volgens de Raad van Bestuur van Wageningen UR niet meer nodig. Achter de schermen werd daarom de afgelopen tijd druk gezocht naar een manier om de toekomst van de tuin veilig te stellen. 'Want we kunnen en willen het niet zelf beheren', aldus RvB-lid Tijs Breuking. Onderhoud en beheer van het Belmonte kost 120.000 euro per jaar. De drie partijen in de nieuwe stichting delen die kosten gelijkelijk. Wageningen UR doet daarmee goede zaken, want nu draait het nog alleen op voor onderhoud. De bedoeling is dat de stichting zich na vijf jaar zelf kan bedruipen. De nieuwe directeur Dedde Smit (Geldersch Landschap) moet daartoe de markt op om fondsen te verwerven.
Emotie
'Ik ga op zoek naar mensen die een bijdrage willen leveren aan een van de mooiste plekken van Nederland', omschrijft Smit zijn nieuwe taak. 'Dat op zich zou al genoeg moeten zijn om geld in te steken.' Over wat Smit gulle gevers nog meer te bieden heeft, wil hij nog niet zeggen. 'Het gaat natuurlijk meer over emotie dan over zakelijkheid. Je zoekt mensen die iets hebben met deze plek. Alumni bijvoorbeeld.'
Veilig
Professor Koen Verhoef, oud-DLO-directeur en voorzitter van de Arboretumstichting Wageningen, vindt het een feestdag voor de stad. 'Omdat we het Belmonte veilig hebben kunnen stellen. Wij als kleine speler met een lege portemonnee.' Verhoef richtte zijn stichting vorig jaar op om de dreigende teloorgang van het wetenschappelijke beheer van Belmonte af te wenden. De Arboretumstichting gaat zich binnen de nieuwe constructie bezig houden met het beheer en de sponsoring van de collectie.
Wetenschappelijk
De nieuwe stichting wil het Belmonte als 'hoogwaardige tuin' behouden en beheren. De beladen term 'wetenschappelijk beheer' wordt angstvallig vermeden. Toch vindt Verhoef dat er nog steeds wetenschappelijk beheer plaats vindt. 'Er vindt geen wetenschappelijk onderzoek meer plaats. Dat was vroeger natuurlijk anders. Maar het beheer is zeker wetenschappelijk verantwoord.'
De kersverse samenwerking heeft in ieder geval al een nieuwe boom opgeleverd. Ter viering van de nieuwe stichting werd een nog ontbrekende appelboom geplant. Wageningen UR gaat bovendien de ijzeren bloem, het beeldbepalende kunstwerk in de tuin, restaureren. Het beeld van Huub Kortekaas werd in 1976 geplaatst, maar is in slechte staat.