Wetenschap - 14 oktober 2016

Nieuwe analysemethode kan Contador mogelijk vrijpleiten

tekst:
Albert Sikkema
1

Clenbuterol in dopingpilletjes is in een aantal gevallen te onderscheiden van clenbuterol uit vervuild rundvlees of runderlever. Dat heeft het Rikilt aangetoond met Duitse en Poolse onderzoekers. Nu kan eindelijk worden opgehelderd of Alberto Contador doping gebruikte of vervuilde biefstuk at tijdens de Tour de France van 2010.

In een door de World Anti Doping Authority (WADA) gefinancierd project gingen de onderzoekers na of ze twee optische varianten van clenbuterol konden onderscheiden. In een dopingpilletje of medicijn zit evenveel van deze twee varianten, in biefstuk en de lever van een behandeld dier zit vooral de werkzame variant van clenbuterol. Om dat verschil in samenstelling te kunnen aantonen, moesten de onderzoekers een speciale screeningsmethode ontwikkelen en valideren.

Dat is gelukt. Met een combinatie van chromatografie en massaspectrometrie konden de onderzoekers het verschil aantonen tussen farmaceutische clenbuterol en clenbuterol in rundvlees. Bovendien werd die andere samenstelling van clenbuterol zichtbaar in de urine van mensen die een pilletje of rundvlees of runderlever hadden gegeten, melden de onderzoekers in Food Additives & Contaminants.

Met deze test kan de WADA claims onderzoeken van sporters die zijn betrapt op clenbuterolgebruik en zeggen dat ze onschuldig zijn omdat ze vervuild vlees hebben gegeten, stelt Saskia Sterk van het Rikilt. Kwetsbaar punt is nog wel dat de samenstelling van de clenbuterol in rundvlees sterk kan variĆ«ren.  

Clenbuterol is een medicijn tegen astma dat de luchtwegen verwijdt. In hoge concentraties heeft het een groeibevorderende werking. Het middel staat op de verboden lijst voor sporters en mag in Nederland niet door mensen worden gebruikt, maar wel bij paarden met astmaproblemen. Het is een populair middel bij bodybuilders, omdat het de spiergroei en vetverbranding versterkt. Het gebruik als groeibevorderaar bij runderen is in veel landen verboden, maar illegaal gebruik in de veehouderij komt voor.

Wielrenner Alberto Contador werd in 2010 betrapt met 0,00000000005 gram clenbuterol per milliliter in zijn urine. Contador wees toen op het eten van vervuild vlees, maar werd wel geschorst.

Zie ook

Re:acties 1

 • Almeisan

  Onzin.

  De clenbuterol had Contador ineens in zijn bloed vanwege een bloedtransfusie met bloed eerder uit het seizoen afgetapt. De test voor weekmakers in zijn bloed mocht niet gebruikt worden als bewijs.
  Hij had gewoon tijdens zijn training die clenbuterol bewust genomen.
  Dit verklaart ook de lage concentratie en waarom alleen hij het had, en niet zijn teamgenoten. Als Contador het via een biefstuk binnen gekregen had, was de concentratie wel hoger dan die 50 picogram/ml eweest.

  Sowieso was die hele zaak bij CAS een aanfluiting. Het verweer van Contador was tegenstrijdig met zichzelf. Maar de rechter erkende die argumentatie wel, omdat ze punt voor punt naar een verweer kijken. Dus je kunt je op punt A gewoon succesvol verweren met wetenschappelijke claim X. En dan op punt B kun je jezelf succesvol verweren met wetenschappelijke claim Y. En dat terwijl claim X en Y met elkaar tegenstrijdig zijn.

  Dat mannetje van RIKILT kwam tijdens een lezing ook eens met het verhaal Contador. Ik heb hem toen ook al gewezen op de weekmakers en dat hij de zaak en de inbreng van de experts opgeroepen door WADA nog eens na moest lezen.
  Iedereen die die zaak gevolgd heeft weet dat Contador gewoon een bloedtransfusie uitgevoerd heeft, maar dat dit niet als bewijs voor doping telt binnen het juridische framework. Snap niet dat men bij RIKILT hier nu nog over Contador durft te praten. Je gaat hierdoor twijfelen aan hun expertise.

  Reageer

Re:ageer