Organisatie - 14 augustus 2017

Nieuwe aanplant redt het niet

tekst:
Roelof Kleis
7

Tientallen jonge boompjes op de campus bij het Dassenbos zijn dood. De jonge aanplant heeft waarschijnlijk de droogte dit voorjaar niet overleefd.

© Roelof Kleis

De bomen staat in het driehoekige terrein tussen de busbaan en het Dassenbos. Het gaat onder meer om eiken en beuken en heesters als hazelaar en lijsterbes. De bomen zijn compensatie voor de exemplaren die moesten wijken voor de busbaan. Om plaats te maken voor de busbaan zijn in het najaar van 2014 in totaal 214 kleine en grote bomen gekapt.  

Zwarte Els
Aan het einde van de winter vorig jaar zijn een groot aantal bomen teruggeplant, laat parkmanager Elieke Wijnheijmer weten. ‘Daarbij zijn allerlei soorten geplant die ook in het Dassenbos voorkomen. Maar veel van die jonge aanplant is vorig jaar al doodgegaan. Alleen de zwarte els heeft het overleefd.’ De dode bomen zijn weggehaald en in november vervangen tijdens een tweede plantronde. Ook van die aanplant is het grootste deel nu dood.

dodeappelbomen.jpg

De dode bomen zijn gemerkt met een kleurig stukje afzetlint. De bomen worden binnenkort weggehaald. De parkmanager vermoedt dat het de droogte is die de boompjes steeds nekt. Er is in ieder geval geen sprake van een ziekte. ‘Eerlijk gezegd weet ik het niet. Het is bekend dat de grond hier slecht is. Het is altijd zoeken naar wat wel en niet aanslaat.’

Appelbomen
Wat er voor de boompjes in de plaats komt, is volgens Wijnheijmer nog niet duidelijk. Zij wil zich eerst bij deskundigen laten informeren over de mogelijkheden. De compensatiebomen zijn overigens niet de enigen die last hebben van startproblemen. Ook een deel van de vorig jaar geplante bijzondere appelbomen her en der op de campus heeft het voorjaar niet overleefd. Deze worden in november vervangen door soortgenoten.

Re:acties 7

 • Norbert Lukkezen

  Is inderdaad de droogte of juist de nattigheid de oorzaak geweest? Het is misschien nuttig na te gaan hoe het Dassenbos is aangelegd. Hydroloog en oud WU-medewerker Sake van der Schaaf vertelde mij onlangs bij een gemeentelijke bijeenkomst over de ontsluitingsplannen van Wageningen (door het Dassenbos) dat de bomen op in dit bos op verhogingen zijn geplant met daar tussen geulen voor het water. Dhr van der Schaaf heeft daar authentieke documentatie over en hij kan er vast over adviseren.
  Met zoveel kennis van bodem en planten zou Wageningen UR dit toch niet moeten overkomen...

  Reageer
 • Marco

  Droogte op de campus? Diezelfde campus waar enkele jaren geleden het kwelwater nog een enorm probleem was, tot er eindelijk gekozen werd voor een natuurtuin? Als droogte op de campus een probleem is, dan zou Bennekom allang verdwenen zijn onder de zandduinen. Met die fantastische zorg die de bomen bovendien krijgen lijkt het me bovendien ERG verstandig om appelbomen neer te zetten. Wie gaat die snoeien?

  Reageer
 • Harrie van Dongen

  ‘Eerlijk gezegd weet ik het niet. Het is bekend dat de grond hier slecht is. Het is altijd zoeken naar wat wel en niet aanslaat.’

  Ehh... in WAGENINGEN???

  Reageer
 • Clever Coentje

  Goede business voor het bedrijf dat dit voor de WUR mag verzorgen! Oude truc: kluitje voor het planten even een uurtje in de zon op de vrachtwagen laten liggen, dan pas de grond in. Zo garandeer je dat er volgend een nieuwe opdracht voor enkele tientallen boompjes à € 100 per stuk krijgt!

  Volgens mij kan de WUR tonnen besparen door zelf een paar tuinmannen in te huren om de campus te verzorgen. Scheelt in ieder geval de dagelijkse verhuizing van minstens 5 zware dieselvoertuigen tussen Tiel en Wageningen. Maar ja, aanbestedingen he, daar wordt de kwaliteit EN prijs beter van!!!

  Reageer
 • ver weg

  Tja, de mensen met verstand van zaken zitten ook wel heel erg ver weg. Helemaal aan de andere kant van de campus....

  Reageer
 • de andere kant is wel ver weg he?

  Aan de andere kant van de campus zitten mensen die hier verstand van hebben... Maar die zijn natuurlijk weer niet om advies gevraagd.

  Reageer
  • fret

   iets met monitoren en ingrijpen tijdens drogere periode...??
   Naja, als de grond daar slecht is voor bomen is het nog niet zo'n slecht plan om dat dassenbos weg te halen en er asphalt neer te leggen...


Re:ageer