Wetenschap - 20 september 2001

Nieuwe Wageningse toponderzoeker met 1,5 miljoen gulden

Wageningen Universiteit heeft er een nieuwe toponderzoeker bij: dr. ir. Remko Uijlenhoet. Met 1,5 miljoen gulden op zak gaat de laureaat van het zogenaamde Vernieuwingsimpuls-programma werken bij de sectie Waterhuishouding. Hij bestudeert de ordening van regendruppels.

Uijlenhoet kan met dit geld gedurende vijf jaar een eigen onderzoekslijn opzetten. Het Vernieuwingsimpuls-programma is een initiatief van het ministerie van OC&W, KNAW, de VSNU en NWO. Het is gericht op uitblinkende en 'eigenwijze' onderzoekers. Het idee is om zulke mensen in Nederland te houden in plaats van dat ze bij een topinstituut in het buitenland gaan werken.

Uijlenhoet werkt sinds anderhalf jaar als onderzoeker aan Princeton University in de VS. Hier hield hij zich bezig met het bestuderen van extreme neerslag. "Ik had hier in de VS ook een aanbieding om assistant professor te worden, maar we wilden met ons gezin liever terug naar Europa. De ontwikkelingen van de afgelopen weken hebben dit gevoel alleen maar versterkt."

In Wageningen gaat de onderzoeker bij de hydrologiegroep van prof. dr. Peter Troch proberen de microstructuur van regen te ontrafelen. "Ik kijk graag op een fundamentele manier naar alledaagse verschijnselen. Regen is een prachtig voorbeeld. Iedereen weet dat regen uit druppels bestaat, maar over hoe die druppels nu precies geordend zijn in tijd en ruimte is heel weinig bekend. Deze kennis kan leiden tot verbeterde methoden voor het meten van regen met behulp van radar."

Uijlenhoet gaat gebruik maken van een zeer geavanceerde radar van de TU-Delft die net operationeel is. "Ik kan haast niet wachten om de eerste gegevens te bekijken." | H.B.