Nieuws - 3 april 2015

Nieuwe Universiteit Wageningen wil eigen Resource

tekst:
Romy Appelman

Studentenbeweging De Nieuwe Universiteit Wageningen denkt erover een eigen ‘onafhankelijk medium’ op te richten. Dat bleek tijdens de eerste bijeenkomst van deze nieuwe beweging, op woensdag 1 april.

Deelnemers aan de bijeenkomst vonden dat Resource nooit onafhankelijk kon zijn omdat het blad en de website gefinancierd worden door de universiteit. Er werden ideeën geopperd om dan maar een eigen, onafhankelijk medium te starten voor een door studenten.

Het was slechts één van de ideeën die voortkwamen uit de eerste bijeenkomst van De Nieuwe Universiteit Wageningen, een beweging die is ontstaan in navolging van Nieuwe Universiteiten in andere studentensteden. Dezelfde groep Wageningse studenten was eerder al betrokken bij protesten rond de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam en de dialoog met de rector die daarop volgde.

Zo’n veertig studenten hadden een open en constructieve discussie, afgelopen woensdag, aan de hand van vijf ‘zorgen’: naast de discussie over de onafhankelijkheid van Resource ging het vooral over de verstrengeling van onderzoek en het bedrijfsleven, het democratisch gehalte van de universiteit, het rendementsdenken op de universiteit en de behoefte aan meer multidisciplinariteit in onderwijs en onderzoek.

Het droefgehalte was hoog, gemeten aan de hoeveelheid dreadlocks en pofbroeken, maar er waren ook studentenraadsleden, docenten en andere belangstellenden aanwezig.

De bijeenkomst had een aantal opvallende uitkomsten. Er bleek ontevredenheid te zijn over de dialoog die er geweest was met de rector. Hoewel er waardering was over het feit dat de rector in gesprek ging met studenten, hadden vele aanwezigen het gevoel dat er geen echte dialoog was ontstaan omdat veel van hun punten vakkundig gepareerd werden door de rector en er eigenlijk geen ruimte was voor afwijkende meningen.

Ook werd geconstateerd dat er een groot informatietekort was bij de deelnemers over de manier waarop de universiteit wordt bestuurd, waardoor het hen niet helder is hoe democratisch de universiteit nu eigenlijk is en wat je kunt doen als je kritiek hebt. Dit informatietekort wordt zo snel mogelijk de wereld uitgeholpen, waarschijnlijk met behulp van studentenraadsleden.

Deze en andere ideeën worden nu uitgewerkt door studenten die daarvoor interesse hadden getoond. Donderdag 9 april is er een nieuwe bijeenkomst van De Nieuwe Universiteit (12:15, Forum C103), waarbij alle studenten en medewerkers van Wageningen Universiteit welkom zijn.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via de facebookpagina van De Nieuwe Universiteit Wageningen.