Wetenschap - 25 juni 2019

Nieuwe FAO-baas promoveerde in Wageningen

tekst:
Albert Sikkema
4

De Chinees Qu Dongyu werd afgelopen zondag benoemd tot directeur-generaal van de wereldvoedselorganisatie FAO. De benoeming van de WUR-alumnus is goed nieuws voor WUR, denkt bestuursvoorzitter Louise Fresco.

Qu, met oranje das, was in januari nog in Wageningen, ©Sven Menschel

Qu Dongyu, momenteel viceminister van Landbouw in China, kreeg 108 van de 191 stemmen in de eerste stemronde voor de benoeming van de nieuwe FAO-chef. Hij volgt in augustus de Braziliaan José Graziano da Silva op.

Transitie
De FAO is in transitie, schetst Fresco, die bijna tien jaar bij de FAO in Rome heeft gewerkt. Het was een centralistische organisatie met veel landbouwexperts in allerlei landen, maar toen was de FAO de enige mondiale voedselautoriteit en had ze nog een flink budget. Inmiddels zijn er meer mondiale voedselorganisaties en dient de FAO samen te werken met lokale experts en mondiale kennisinstellingen als WUR, stelt Fresco. Ze vermoedt dat Qu Dongyu daar wel oren naar heeft.

Promovendus
Fresco kent Qu Dongyu al heel lang, al voor Qu in 1996 promoveerde in Wageningen bij hoogleraar Evert Jacobsen op de aardappelteelt. ‘Hij is heel erg trots op Wageningen. Hij was vorig jaar nog op bezoek in Wageningen om me te spreken over zijn kandidatuur.’

Landbouw
Qu is de eerste Chinees op een hoge internationale positie en dat is niet toevallig op een landbouwpositie, denkt Fresco. ‘De Chinese bestuurders denken 30 jaar vooruit. Voor China is landbouw heel belangrijk. Het land is niet zelfvoorzienend, dus China wil goede relaties in de wereld op voedselgebied en zichtbaar zijn in dit dossier.’ Uit zijn benoeming blijkt dat Qu goede connecties heeft en dat China een goed diplomatiek netwerk heeft in de landbouwwereld. Qu was jarenlang onderzoeker en bestuurder van de Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS), een organisatie met veel internationale contacten.

Samenwerking
Fresco weet van Qu dat hij graag met Wageningen wil samenwerken. Ze hoopt op een structurele samenwerking tussen FAO en WUR bij enkele global challenges. Daarbij kun je volgens haar denken aan opkomende dierziekten, voedselveiligheid, duurzaam bosbeheer of duurzaam beheer van marine resources. ‘Ik wil graag af van de kleine projecten en toe naar structurele samenwerking, waarbij we samen met de FAO onze kennis delen in kwetsbare landen.’    

Re:acties 4

  • dirk zoebl

    @ Achyut: my third reaction here, because so much involved. You know maybe that forests and forest protection/maintenance is the big ennemy of agriculture, yesterday again on our TV a Brazilian estimate that in 20 years, no more Amazon forests. Under Bolsonaro the rate of deforestation (for agriculture, our and Chinese animal feeds, and cattle for export)is even higher than it ever was. And let's not look at Borneo!

    Now, what does it mean, a Chinese as the new Fao boss?
    Forest maintenance and protection is foremost a US and Western European thing, what does it mean for the ordinary Chinese? For the politicians there? What is the influence of China Republic on the new UN directions in Rome?
    Even where the new boss would like to practice what he learned and picked up in Wageningen. Really, I only see dark clouds at the horizon, and not much light at the end of the tunnels.

    Reageer
  • dirk zoebl

    I just read that the Swiss giant Syngenta has been sold to and is now firmly in the hands of Chemchina, for the sum of 40 billion euro. Small money for such a key industry for new giant China. But, but, but.....what the hell is happening on the world food scene all of a sudden?? All together considered!

    Reageer
  • Bertus Buizer, voorzitter Sustainable Food Supply Foundation

    Ik ben bang dat ik de huidige directeur-generaal van de FAO, Jose Graziano da Silva, erg zal missen. De nieuwe FAO-chef per augustus 2019, de Chinees Qu Dongyo, is, zo lees ik, in 1996 gepromoveerd op Wageningen University & Research bij hoogleraar Evert Jacobsen, fervent voorstander weet ik nog van de nieuwe gentechniek cisgenese (genetische modificatie met eigenschappen van planten van dezelfde soort).
    Die kant kunnen we volgens mij beter niet uit in de plantenveredeling, net zo min als die van CRISPRCas een nieuwere gentechniek. Beide zullen ongetwijfeld met patenten gepaard gaan en - indien toegepast in het Azië, Afrika en Zuid- en Midden Amerika -ongetwijfeld ten koste gaan van lokale rassen.

    https://lnkd.in/d8vZwau

    Reageer
  • dirk zoebl

    Oeioeioei, wat betekent dat voor Afrika?

    Wat ik vrees: grote plantages van mais en soja en cassave voor de kippen en varkens van China.

    En minimale werkgelegenheid voor de Afrikanen zelf, die sowieso hun kleinschalige, arbeidsintensieve zelfvoorziening aan de wilgen (bij wijze van spreken dan) gaan hangen en naar de steden (en Europa?) zullen uitwijken.

    Te pessimistisch? Ik hoop het!

    Reageer

Re:acties 4

  • Achyut Man Singh, M.Sc, (1983-85) batch from WUR

    It is really a good news that some one from our neighbor has got the key position on FAO, as being one of Alumni off WUR, we congratulate him and wishes his successful tenure in the future.
    problem facing the world is the climate change, due to deforestation and too much intervention in the ecosystem, depletion of fresh water, excessive use by the so called development. If at all we can restrict the further degradation of forests, may be we could sustain in future. Forest conserve water resources, produce oxygen, and instigate rainfall occurrence, so it is may be more important for sustainability in the growing population of human being.

  • Xiaoyong Zhang

    China has lifted 800 million Chinese out of poverty since 1978. Many chooses to ignore this fact. It might be the time for FAO to learn the experiences in order to hit the goal of ending world hunger by 2030.

  • Kees

    Louise Fresco is happy about that. Is she talking in the name of WUR or Syngenta?

  • dirk zoebl

    Oh my God, Jesus Christ, what does this mean for Africa??

    What I fear: large plantations of corn, soy and cassava, for the pigs and broilers in China.

    And very few jobs for the locals, who, btw, are already massively quitting their small scale,subsistence peasantry, and escape to the cities and, maybe, Europe.

    Too pessimistic? I really hope so!!


Re:ageer