Nieuws - 7 juni 2011

Nieuwe DNA-analyse

Louisa Trindade van de leerstoelgroep Plantenveredeling heeft met Franse en Chinese onderzoekers een nieuwe DNA-analyse ontwikkeld. Deze is nauwkeuriger dan de gangbare DNA-technieken, zelfs met duizend maal minder DNA. Het onderzoeksteam met Trindade publiceerde de nieuwe analysemethode deze week in Nature Methods.

De nieuwe methode, LinDA genoemd, is in staat om alle DNA-fragmenten in een analysemonster te kopiëren. De onderzoekers maken daarbij gebruik van een stukje DNA uit een virus, de zogenaamde T7 promotor. Bij de bestaande technieken worden alleen de DNA-fragmenten gekopieerd die precies het spiegelbeeld zijn van het door de onderzoekers gebruikte promotoren. Bovendien kopieert LinDA alleen de originele DNA-fragmenten, terwijl de methoden tot nu toe ook de kopieën weer kopiëren. Dat maakt LinDA nauwkeuriger, waardoor minder DNA nodig is om tot een goede analyse te komen.
Met de nieuwe methode kunnen de onderzoekers kleine hoeveelheden stamcellen en beginnend tumorweefsel goed analyseren. Daar is het vooral de Franse kankeronderzoekers uit Straatsburg in het onderzoek om te doen. Maar de methode is ook geschikt om DNA-analyses uit de voeren met kleine stukjes plantaardig en dierlijk weefsel, om bijvoorbeeld na te gaan welke plantengenen de afweer tegen een schimmel voor hun rekening nemen. Dat is nu vooral simpeler te onderzoeken dan voorheen. De Wageningse en Franse onderzoekers hebben patent aangevraagd op de methode.