Nieuws - 1 januari 1970

Nieuwbouw onzeker

Onzekerheid over het aantal internationale studenten dat de komende jaren naar Wageningen komt, heeft studentenhuisverster SSHW doen twijfelen over haar nieuwbouwplannen. De bouw van ruim duizend nieuwe studentenkamers staat daardoor op losse schroeven.

De directie van de SSHW heeft de onzekere toekomst deze week voorgelegd aan de raad van commissarissen van de stichting. De onzekerheid over de verwachte aantallen buitenlandse studenten komt onder andere voort uit onduidelijkheid over de toekomst van het samenwerkingsprogramma tussen Wageningen UR en de Chinese Agricultural University. Volgens prognoses van vorig jaar zouden jaarlijks bijna honderd Chinese studenten via dat programma beginnen aan een opleiding in Wageningen. Maar de toekomst van de opleiding is onduidelijk omdat de eerste groep studenten grote problemen bleek te hebben met het Wageningse onderwijs. De samenwerking staat daardoor voorlopig in de ijskast.
Daarnaast kijkt de SSHW met argusogen naar de bezuinigingsplannen van het kabinet. Die wil studenten van buiten de Europese Unie niet langer betalen. Het collegegeld voor die studenten zou daardoor flink omhoog moeten, waardoor schattingen van het aantal internationale studenten die de komende jaren naar Wageningen komen, wel eens te optimistisch zouden kunnen zijn.
Jan Harkema, onderdirecteur van de SSHW: ‘Wij beraden ons intern op de situatie.’ Volgens Harkema gaat de nieuwbouw voor de complexen Nobelweg, de Vijzelstraat en de Boomgaarden in ieder geval door. In de loop van volgend jaar verwacht hij knopen te kunnen doorhakken over andere nieuwbouwplannen. / KV