Nieuws - 16 mei 2012

Nieuwbouw Helix krijgt vorm

Het ontwerp voor AFSG-nieuwbouw moet komende september af zijn. Helix, de lang gekoesterde eenheidslocatie van onder ander het voedingsonderzoek, verrijst op de campus naast het Forum-gebouw.

helixkubus.jpg
Wanneer het ontwerp helemaal is afgerond, zal de aanbestedingsprocedure starten. ‘In het voorjaar van 2013 begint dan de bouw en rond januari 2015 wordt het opgeleverd,' vertelt Bart Sjoerts, hoofd facilitair management bij de Agrotechnology and Food Sciences Group (AFSG). ‘En aan dat schema houden we vast.' Alleen slecht weer kan nog roet in het eten gooien. Sjoerts: ‘Er zitten nou eenmaal twee winters tussen.'
Voor de zomer 2015 huisvest Helix alle groepen uit het huidige scheikundegebouw, transitorium en de voedingsgroepen uit het Bio- en Agrotechnion. Momenteel zijn leerstoelgroepen die gaan verhuizen druk bezig de details van het ontwerp in te vullen, zoals het aantal stopcontacten en gas- en waterleidingen. De indeling van het gebouw staat al vast.
Sober
Aan de buitenkant komt Helix eruit te zien als een kubus van beton en glas. ‘Het wordt een sober gebouw,' zegt Sjoerts. ‘Niet zo luxe als Forum en Orion, maar wel functioneel.' Dit is ingegeven door het beperkte budget en de relatief grote behoefte aan ingebouwde techniek. Wel probeert men het gebouw smoel te geven door de helixvorm terug te laten komen. Zo is deze zichtbaar in het trappenhuis en de grote ruiten die rondom het gebouw ‘draaien'.
Harmonieus
Volgens Sjoerts is het ontwerp heel harmonieus tot stand gekomen: ‘Iedereen heeft constructief meegedacht.' Ook toekomstige gebruikers zijn tevreden dankzij de grote stem die ze kregen in het ontwerp, zegt Sacco de Vries, hoogleraar Biochemie en lid van de bouwwerkgroepen van AFSG. ‘Het was wel een complexe tour om verschillende groepen zoals voeding en chemie met allerlei eigen eisen voor experimenten in één gebouw te krijgen.'
Pijnpunt
Grootste pijnpunt was het feit dat alle groepen ruimte moeten inleveren, waardoor lang is gepraat over eerlijke verdeling. Een deel van dit ruimteverlies wordt gecompenseerd door de efficiëntere inrichting van Helix. Toch acht Philippe Puylaert, lid van de ondernemingsraad van AFSG het een reëel scenario dat Helix aan de krappe kant blijkt: ‘De indeling is gebaseerd op het meetpunt in 2010, terwijl veel leerstoelgroepen zelfs tijdens de recessie groeien.'
Eenheidslocatie AFSG is niet alleen Helix
De nieuwe locatie van de Agrofood Science Group (AFSG) op de campus is meer dan alleen Helix, benadrukt Bouwpastoor Wilko van Loon. Tussen het opgeknapte Technotron en het gebouw Atrium wordt al druk gewerkt aan een verbindingsgebouw. Nu ligt er slechts en fundament, maar er zal een gebouw van vier verdiepingen verrijzen. Dit moet, iets later dan gepland, klaar zijn in maart 2013.
Ook het Atrium wordt aan de binnenkant nog opgeknapt. Er komen nieuwe laboratoria en de ontvangsthal is al omgebouwd. Buiten komt er een nieuwe toegangsweg en entree, naar een ontwerp van de masterstudenten van Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning. Tenslotte komt Helix met een glazen tunnel vast te zitten aan gebouw 115, waarin Impulse en het Restaurant van de Toekomst gehuisvest zijn.