Nieuws - 19 december 2011

Nieuw virus misvormt vee

Een tot nu toe onbekend virus zorgt voor misvormde pasgeboren lammetjes en diarree bij koeien. Deskundigen vrezen dat ook de kalfjes van geïnfecteerde koeien met afwijkingen geboren worden. Vier vragen aan het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

knut-2783825062_86c3b97f92.jpg
Om welk virus gaat het?
Het wordt het Schmallenberg-virus genoemd, naar de Duitse plaats waar het virus in november voor het eerst werd aangetoond. Maar het virus waart al langer in Europa rond. Het CVI testte eind augustus vijftig koeien met runderdiarree en vond toen geen virus in de mest. Nadat het virus in Duitsland was gevonden, testte het CVI deze maand het bloed van de koeien. Toen bleken 18 van de 50 koeien geïnfecteerd met het virus.
Hoe komt het virus hier terecht?
Het virus wordt zeer waarschijnlijk overgedragen door knutten, een muggensoort die ook het blauwtongvirus in Nederland verspreidde. Maar die twee virussen zijn niet verwant, stelt CVI-onderzoeker Wim van der Poel. Delen van het genoom van het nieuwe virus zijn al bekend. Daaruit blijkt een overeenkomst met het Akabane-virus en Shamonda-virus, die respectievelijk in Azië en Afrika voorkomen en daar foetussen van koeien en schapen aantasten. Het nieuwe virus is echter niet identiek aan die twee. ‘Het lijkt een nieuwe combinatie', zegt Van der Poel. Komende week gaat het CVI het genoom van het nieuwe virus verder in kaart brengen
Hoeveel koeien en schapen dragen het virus?
Dat gaat het CVI samen met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) uitzoeken. Daarvoor proberen ze te reconstrueren hoe het virus zich heeft verspreid. Hoeveel schapen zijn geïnfecteerd, wordt de komende maand duidelijk: dan worden de meeste lammetjes geboren. In februari, als de meeste kalfjes worden geboren, wordt de verspreiding onder koeien duidelijk.
Is er een remedie?
Eerst moet het genoom van het nieuwe virus bekend zijn. Daarna kan CVI een vaccin ontwikkelen. Maar vaccinontwikkeling duurt minstens een jaar, zegt Van der Poel.