Wetenschap - 4 februari 2014

Nieuw type resistentie tegen aardappelziekte

tekst:
Albert Sikkema
2

Wageningse fytopathologen hebben een nieuw mechanisme gevonden dat de resistentie van aardappels tegen Phytophthora infestans verhoogt. Dit biedt nieuwe kansen voor veredeling van aardappels tegen de gevreesde aardappelziekte.

Aardappelplant aangetast door Phytophthora

De resistentie die tot nu toe wordt gebruikt om aardappels weerbaarder te maken tegen Phytophthora, zorgt voor herkenning van de ongewenste indringers in de plantencel. Dit type resistentie wordt relatief makkelijk doorbroken, doordat Phytophthora snel muteert en daarmee aan de herkenning kan ontsnappen. Het nieuwe type resistentie is gebaseerd op het eiwit LecRK-I.9 en werkt aan de buitenkant van de plantencel, vertelt onderzoeker Klaas Bouwmeester.

Bouwmeester is LecRK op het spoor gekomen in Arabidopsis, de modelplant waarmee de Wageningers veel moleculair onderzoek uitvoeren. Hij toonde eerder aan dat dit eiwit een rol speelt in de weerstand van Arabidopsis tegen plantenziekten. Daarna plaatste hij LecRK uit Arabidopsis over in aardappels. Nu heeft hij aangetoond dat deze aardappels een verhoogde resistentie hebben tegen Phytophthora, schrijft Bouwmeester in het januari-nummer van het Plant Biotechnology Journal.

Hiermee is nog geen aardappelras beschikbaar met duurzame resistentie tegen de aardappelziekte, zegt Bouwmeester. In 2013 heeft hij een Veni-beurs gekregen van NWO om dit nieuwe resistentietype verder uit te zoeken. Hij gaat op zoek naar vergelijkbare eiwitten in aardappel, maar ook in tomaat en peper. Bouwmeester zal de werking van deze eiwitten nagaan, om zodoende de varianten te vinden die de meeste resistentie geven in deze gewassen.

Als dat lukt, dan lijkt het verstandig om dit nieuwe type resistentie te combineren met de reeds bekende resistentie-eiwitten in de plantencel, zegt Bouwmeester. ‘Zo kunnen we twee verschillende verdedigingslinies inzetten tegen Phytophthora. Misschien is dit niet de ultieme methode om de aardappelziekte buiten de deur te houden, maar met LecRKs aan het celoppervlak is het veel moeilijker voor Phytophthora om de plant binnen te dringen.’ Bouwmeester onderzoekt ook de interactie tussen de plant en de ziekteverwekker. ‘Stel dat de Phytophthora deze verdedigingslinie toch omzeilt, dan willen we weten hoe hij dat flikt.’

Re:acties 2

 • albert sikkema

  Ik heb er een link via PubMed bijgezet.

  Reageer
 • Erik Toussaint

  Hebben we een link naar de publicatie?
  Voor mensen binnen Wageningen UR werkt volgens mij
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pbi.12111/abstract

  Reageer
  • Peter Keijzer

   De link van Erik werkt ook voor mensen buiten de WUR.


Re:ageer