Nieuws - 1 januari 1970

Nieuw type BSE ontdekt

Het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole (CIDC-Lelystad) heeft in een Nederlandse koe een afwijkend vorm van BSE vastgesteld.

De vondst is vooral van wetenschappelijk belang. Er loopt inmiddels al een muisproef om de BSE-variant nader te typeren.

De afwijkende vorm van BSE werd door het CIDC al eind 2001 vastgesteld bij een 13-jarige koe uit Bergambacht. De molecuulstructuur van het prioneiwit dat bij dit dier is aangetroffen, wijkt af van het type dat bij alle andere Nederlandse BSE-koeien die tot nu toe zijn opgespoord. ‘Wij hebben de vondst toen bij het ministerie gemeld en wachten nog op de uitslag van de muisproef die kan bevestigen of we te maken hebben met een ziekteverwekkende stam. Zo’n muisproef is nog steeds de gouden standaard om zoiets aan te tonen, maar levert pas na drie of vier jaar resultaat op’, aldus dr. Fred Zijderveld, hoofd divisie Bacteriologie en TSE’s (de verzamelterm voor overdraagbare hersenziekten als BSE, scrapie en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, GvM) van het CIDC.

Dat het bericht nu naar buiten komt, komt door de recente vondst van een afwijkend   BSE-type bij een 14-jarige Deense koe. Inmiddels zijn al in meerdere landen afwijkende BSE-vormen gevonden. De Nederlandse variant lijkt op afwijkende vormen die in Frankrijk zijn aangetroffen. De vondst heeft volgens Zijderveld geen gevolgen voor de bestrijding van de dodelijke hersenziekte. ‘We willen graag onderzoeken hoe deze vorm zich verspreidt. Wellicht gaat het om een scrapievariant van schapen die is overgegaan op koeien’, aldus Zijderveld. / GvM