Nieuws - 7 november 2016

Nieuw tijdelijk kunstwerk bij Forum

tekst:
Roelof Kleis

In het gras voor Forum staat sinds gisteren tijdelijk een nieuw kunstwerk. Het werk (Scala Natura) en de expositie binnen horen bij het nieuwe boek van Gerard Jagers op Akkerhuis.

In het gras voor Forum staat tijdelijk een nieuw kunstwerk. Het werk (Scala Natura) en de expositie binnen horen bij het nieuwe boek van Gerard Jagers op Akkerhuis.

Dat nieuwe boek heet Evolution and transitions in complexity. The science of hierarchical organisation in nature. Ecoloog en denker Jagers op Akkerhuis borduurt hierin samen met twaalf mede-auteurs verder op zijn al meer dan twintig jaar durende queeste naar een nieuwe ordening in de natuur. Daarvoor heeft hij zijn Operator Theorie ontwikkeld

Periodiek systeem
De O-theorie deelt de levende en levenloze wereld in op basis van de mate van complexiteit. Die indeling gaat van de kleinste deeltjes, via atomen en moleculen naar een- en meercellig leven. De opbouw volgt strenge logische regels. Jagers op Akkerhuis promoveerde hierop in 2010 in Nijmegen en schreef al twee boeken over zijn ‘periodiek systeem van deeltjes’.

In zijn nieuwste boek, dat zondagmiddag werd gepresenteerd in Forum, laat Jagers op Akkerhuis een reeks auteurs bespiegelen op zijn werk en geeft vervolgens weerwoord. De abstracte kunstwerken in Forum, schilderijen en beeldende kunst, zijn geënt op het boek en
speciaal voor deze expositie Art explores evolution gemaakt.

O-theorie2.jpg

Daarvoor heeft Jagers op Akkerhuis The act of painting (TAOP) gestrikt, een internationaal collectief dat is opgericht in 2011 door de Nederlander Raymond Cuijpers. TAOP poogt de abstracte kunst opnieuw uit te vinden in deze tijd waarin ‘wetenschappelijke en technologische vondsten een grote invloed hebben op ons bewustzijn’. TAOP liet zich voor deze expositie inspireren op de ideeën van de Wageningse denker.

Aristoteles
Scala Natura, het kunstwerk voor Forum, verwijst naar de gelijknamige ‘ladder van het leven’ die de Griekse denker Aristoteles bedacht om de natuur in te delen. Aristoteles deed dat op basis van ‘perfectie’ en zette de levenloze natuur op de onderste sport, gevolgd door planten, dieren, mensen engelen en God. De nieuwe Scala Natura is geïnspireerd op de indeling van Jagers op Akkerhuis.

Het kunstwerk buiten mag in principe tot volgend jaar zomer staan, als het materiaal de winter overleeft. De expositie in Forum duurt tot volgende week woensdag.