Nieuws - 26 januari 2017

Nieuw: taskforce tegen voedselverspilling

Tijdens de Nationale Voedseltop, vandaag in Den Haag, lanceert WUR een taskforce Circulaire Economie voor Voedsel. De deelnemende voedselproducenten – van MKB tot multinationals – gaan de krachten bundelen om de voedselverspilling fors terug te dringen en grondstoffen beter te benutten.

<foto: Shutterstock>

Er zijn al veel initiatieven om voedselverspilling te voorkomen, zegt initiatiefnemer Toine Timmermans, programmamanager Duurzame voedselketens bij WUR. Maar al die oplossingen hebben de afgelopen jaren nog niet geleid tot daadwerkelijke afname van de verspilling in Nederland. Daarom gaat de nieuwe Taskforce, die begin januari is opgericht, vanuit een overkoepelende strategie oplossingen verbinden en goede voorwaarden creƫren. Nieuwe wetgeving moet het hergebruik van voedselstromen stimuleren en bedrijven moeten hun productieprocessen innoveren om geen afval meer te produceren.

Boegbeelden
Timmermans is blij dat boegbeelden als Dick Boer van Ahold Delhaize en Feike Sijbesma van DSM ambassadeurs zijn van de Taskforce en dat tachtig procent van de 25 leden tellende initiatiefgroep bestaat uit ondernemers en directieleden uit de voedingsindustrie en retail. WUR heeft de Taskforce samen opgezet met het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel, waarin de voedingsindustrie duurzame bedrijfsprocessen propageert. Doel is om de voedselverspilling tussen nu en 2030 te halveren.

Consumenten
Er wordt bij voedselverspilling vaak gewezen naar supermarkten, maar die gooien relatief het minste voedsel weg, zegt Timmermans. Consumenten zijn de grootste voedselverspillers, maar ook voedselproducenten verspillen veel. Daarom gaan honderd voedselbedrijven hun acties en ervaringen om minder voedsel te verspillen met elkaar delen in de Taskforce. Timmermans coƶrdineert een Europees onderzoeksprogramma tegen voedselverspilling, genaamd Refresh. Dat programma werkt aan effectieve publiek-private samenwerkingsmodellen op het gebied van circulaire economie.