Nieuws - 20 oktober 2016

Nieuw onderwijsinformatiesysteem van de baan

tekst:
Twan van der Slikke,Rob Ramaker

Wageningen University & Research gaat het nieuwe onderwijsinformatiesysteem WISE niet invoeren. De eerder dit jaar geconstateerde problemen blijken niet op korte termijn op te lossen.

Foto: Andrew Skudder

De huidige systemen AIR, SPA en STARS blijven nog minimaal drie jaar in gebruik.

Eerder dit jaar werd de invoering van WISE, gepland op 12 april 2016, al uitgesteld. Het systeem wordt al door andere universiteiten gebruik,t maar hun onderwijsprocessen bleken op cruciale punten te verschillen. ‘Bij Wageningen University is er voor studenten onder meer een hoge mate van keuzevrijheid’, zegt voorlichter Simon Vink. Deze bleek lastig te verwerken in een standaardsysteem als WISE.

In augustus werd besloten af te zien van de invoering van WISE. Er is lang aan gewerkt door leveranciers en WUR-medewerkers, zegt Vink. ‘Het is dan ook een teleurstelling dat het niet lukt.’ Vooralsnog blijven de bestaande systemen in gebruik. Wageningen University & Research wil geen mededelingen doen over de gemaakte kosten door de afgeblazen invoering van WISE.

Wij zullen op zoek gaan naar een nieuwe oplossing
Simon Vink, voorlichter van Wageningen University & Research

'Wij zullen op zoek gaan naar een nieuwe oplossing’, zegt Vink. De raad van bestuur laat nu onderzoeken in hoeverre Wageningse onderwijsprocessen gestandaardiseerd kunnen worden en welke flexibel moeten blijven. Op basis hiervan wordt besloten welke oplossing het best bij de toekomst van Wageningen University & Research past, zegt Vink.

Vink benadrukt dat de huidige informatiesystemen goed functioneren en bovendien veilig en betrouwbaar zijn. 'Wij gaan ons niet overhaasten’, zegt Vink.

Afgelopen juni startte de WUR-council een onderzoek naar het – toen nog – uitstel van WISE. Het schrappen maakt dit onderzoek ‘nog belangrijker’, reageert voorzitter Marian Stuiver. In 2012 dankte WUR het computersysteem Kameleon af voordat het echt in gebruik kon worden genomen. Stuiver vindt het ‘urgent’ dat deze missers worden gebruikt als leertraject voor toekomstige systemen. Binnenkort moet een rapport verschijnen dat het proces en de betrokken partijen onder de loep neemt.