Nieuws - 1 januari 1970

Nieuw nationaal landbouwmuseum

Het Boerenwagenmuseum in Buren en het Nationaal Museum voor Historische Landbouwtechniek in Wageningen overwegen op te gaan in een nieuw Nationaal Landbouwmuseum dat gevestigd zal worden op de Heerlijkheid Mariënwaerdt bij het West-Betuwse Beesd.

De partijen hebben half mei een intentieverklaring getekend. Henk Egberts, die bezig was een goed onderdak te vinden voor de collectie van het Wageningse museum, is optimistisch over de plannen. ‘De Heerlijkheid is centraal gelegen, goed bereikbaar en heeft horeca. Op het terrein staat een historische vloedschuur en er zijn mogelijkheden voor nieuwbouw’, aldus Egberts.
Voor het initiatief is zeker vijf tot zes miljoen euro nodig. Hierover worden momenteel gesprekken gevoerd met het landbouwministerie en de voedingsindustrie. Egberts: ‘Het wordt een modern museum met veel aandacht voor voeding en onderzoek. Daar ligt ook een kans voor Wageningen’. Hij hoopt eind van dit jaar voldoende toezeggingen te hebben. Het museum zou dan op zijn vroegst in 2009 kunnen openen.
Egberts hoopt dat hij nog even respijt krijgt bij het leeg opleveren van het Museum voor Historische Landbouwtechniek aan de Droevendaalsesteeg in Wageningen. Egberts: ‘Het moet eind dit jaar leeg, maar dat is een enorme logistieke operatie. Zoiets wil je natuurlijk liever niet twee keer uitvoeren’.
Het museum sloot vorig jaar al haar deuren. Op het terrein komt de nieuwe hoofdvestiging van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). / GvM