Wetenschap - 8 februari 2007

Nieuw kabinet

‘Boerendochter Gerda Verburg staat klaar voor landbouw’

93_opinie_0.jpg
Nu het regeerakkoord af is, kan het grote gokken beginnen. Wie worden de ministers? Alle kranten publiceren lijstjes met kandidaten. Afgaande op de welingelichte bronnen is het landbouwministerie een gelopen race. CDA’er Gerda Verburg staat op de meeste lijstjes op één.
Veerman heeft al laten weten dat hij vind dat het departement weer naar het CDA moet, en dat zijn opvolger een vrouw wordt. Wellicht had hij Verburg al in gedachten. Het ANP en het NRC Handelsblad noemen haar in ieder geval als enige kandidaat. ‘Boerendochter Gerda Verburg (CDA) staat volgens de geruchten klaar om landbouw te doen’, meldde het persbureau dinsdag.
Ook bij andere insiders is Verburg favoriet, maar zij houden een slag om de arm. Trouw: ‘Vice-fractievoorzitter Gerda Verburg komt zeker in het kabinet, als minister (LNV) of als staatssecretaris (VWS). Voor landbouw circuleert ook de naam van de huidige milieustaatssecretaris, Pieter van Geel.’ Ook de NOS houdt het bij die twee namen. ‘In het verkeer- en milieucluster zit ook nog landbouw, en daar worden de CDA-vice-fractievoorzitter Gerda Verburg of staatssecretaris Pieter van Geel voor genoemd. Zij komt uit een boerengezin, dus kent de materie. Hij heeft ervaring in het kabinet.’
Alleen het Agrarisch dagblad heeft heel andere verhalen gehoord. Volgens die krant wordt Agnes van Aardenne de nieuwe landbouwminister. Gerda Verburg zou staatssecretaris van onderwijs worden.
Elsevier bracht vorige week al het nieuws dat Cees Veerman zijn eerste nieuwe functie al binnen heeft. Hij volgt formateur Herman Wijffels op als voorzitter van Natuurmonumenten. De benoeming is zo goed als rond, maar moet nog goedgekeurd worden door de ledenraad van die organisatie.