Wetenschap - 25 april 2002

Nieuw e-mailadres voor heel Wageningen UR

Nooit meer je e-mailadres hoeven spellen of struikelen over punten, jaartallen en onuitspreekbare afkortingen. Over een paar maanden heb je aan iemands voor- en achternaam genoeg om medewerkers en studenten van Wageningen UR te kunnen mailen. Punt ertussen, @wur.nl erachter, klaar.

Een kind kan de was doen, volgens Richard Rhemrev, hoofd afdeling ICT van het Facilitair bedrijf. "Deze enorme vereenvoudiging is ook goed voor de internationale herkenbaarheid", legt Rhemrev uit.

Iedereen op de universiteit schakelt tegelijkertijd over op een ander programma: Happymail wordt vervangen door Outlook. Dit programma, dat op de DLO-instituten al wordt gebruikt, biedt onder andere meer opslagruimte voor e-mails dan Happymail.

De operatie moet in november zijn afgerond.

Bij Alterra zitten ze niet te wachten op de komst van de nieuwe e-mailadressen. De directeur van Alterra heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van de raad van bestuur over de nieuwe standaardvorm, maar tevergeefs. "Het is communicatief gezien dom dat iedereen 'wur' als achtervoegsel krijgt", aldus ing. Bert Janssen van de afdeling voorlichting van Alterra. "Deze afkorting wordt verder nooit gebruikt en we zijn als instituut nu niet meer herkenbaar voor de buitenwereld. Je kunt bovendien niet meer zien waar iemand werkt of dat iemand student is. En wat als mensen dezelfde voor- en achternaam hebben?"

Dr Sytze de Bruin van het Centrum voor Geo-informatie vindt het wel prima dat de adressen veranderen. "Ik heb de gewoonte mijn mailtjes te ondertekenen, dus iedereen kan nog steeds zien waar ik werk", reageert hij desgevraagd.

Bij mensen met dezelfde voor- en achternaam zal eerst worden gekeken naar een mogelijke tweede voornaam, waarvan de eerste letter achter de voornaam wordt geplakt. Maar een Peter die altijd Peer wordt genoemd kan ook die voornaam in zijn mailadres kiezen. | Y.d.H.