Nieuws - 18 juni 2015

Nieuw centrum helpt bij slecht reukvermogen

tekst:
Rob Ramaker

Wageningen UR en het ziekenhuis Gelderse Vallei openen een reuk- en smaakcentrum. Vanaf 2 juli kunnen patiënten die niet meer goed ruiken of proeven hier terecht.

In het centrum werken de afdeling Humane voeding samen met de KNO-afdeling van het ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV).

Naar schatting hebben zo’n 250 tot 300 duizend Nederlanders moeite met proeven, maar vooral ruiken. In sommige gevallen gaat het om erfelijke stoornissen maar reukproblemen kunnen ook ontstaan door virusinfectie of fysiek letsel. Slecht ruiken is lastig maar kan ook gevaarlijk zijn, zegt Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en eetgedrag. ‘Het is vervelend als je bij het koken niet ruikt dat de bolognesesaus aanbrandt, maar ook brand of lekkend gas ruik je niet.’

In het reuk- en smaakcentrum willen het ZGV en de afdeling Humane voeding jaarlijks zo’n 100 tot 150 patiënten ontvangen. Lang niet alle reukklachten zijn te behandelen, zegt De Graaf. Zo ontbreekt in sommige gevallen een klein hersengebied verantwoordelijk voor de verwerking van geuren. ‘Maar naarmate we meer van reukproblemen af weten, is het de bedoeling dat we meer aan kunnen doen.’

De samenwerking moet voor Humane voeding nieuwe wetenschappelijke mogelijkheden scheppen. Zo wil De Graaf fundamenteel onderzoek gaan doen naar de manier waarop onze geur- en smaakzintuigen werken. Ook is hij benieuwd welke invloed reukproblemen hebben op de smaak én eetpatronen van patiënten. ‘Die vraag ligt zo voor de hand, dat je verwacht dat het al onderzocht zou zijn.’