Organisatie - 1 januari 1970

Nieuw bedrijf krijgt in eerste week prijs

Het spiksplinternieuwe bedrijfje Isolife maakt een uitstekende start. In de eerste week van het formele bestaan van het bedrijf kreeg de BioPartner Masterclass Award 2004, een prijs van dertigduizend euro. De prijs werd toegekend door een jury met vertegenwoordigers uit industrie, de financiële wereld en BioPartner.

Isolife is een spin-off van Plant Research International op initiatief van onderzoeker Ries de Visser. Het bedrijf gaat plantenstoffen maken met afwijkende isotopen. Koolstof komt in de natuur bijvoorbeeld voor met twaalf kerndeeltjes (C12), maar ook met dertien en veertien. De variant met veertien kerndeeltjes is radioactief. Isolife gaat de planten laten groeien met C13. Dat is niet radioactief, maar in een geavanceerd laboratorium wel te onderscheiden van gewoon koolstof dat bijna helemaal uit C12 bestaat. Ook van zwavel, stikstof waterstof en zuurstof zijn niet radioactieve isotopen beschikbaar die Isolife gaat inbouwen in planten.
Uit de planten wil Isolife stoffen gaan isoleren die bedrijven of onderzoeksinstellingen kunnen gebruiken in stofwisselingsonderzoek. Het bedrijf denkt daarbij aan het leveren van stoffen aan bedrijven die sportvoeding maken. Die kunnen bijvoorbeeld met C13 gelabelde suikers onderzoeken hoe snel de energie uit een sportdrank terug te vinden is in het bloed van een sporter.
Isolife laat de stoffen maken door planten en niet door andere organismen of chemici, omdat op die manier gegarandeerd is dat de stoffen de structuur hebben die ze ook in echte voedingsmiddelen hebben. De Visser: 'Denk bijvoorbeeld aan zetmeel. Dat kun je ook door algen laten maken, maar dan heeft het andere eigenschappen dan zetmeel uit een aardappel.' / KV