Wetenschap - 1 januari 1970
Nieuw: Nutridynamics
Het vlag is nieuw, de lading die het dekt niet. Dat zegt prof. Willem de Vos over de door hem gelanceerde term nutridynamics. ‘De voedingsindustrie heeft behoefte aan kennis over de manier waarop voedingsbestanddelen in het lichaam terecht komen. Vandaar dat we het werkveld een eigen naam willen geven.’
Een onderdeel van nutridynamics is de wisselwerking tussen voedingsbestanddelen. Kennis daarover kan leiden tot producten die bijvoorbeeld minder snel dik maken. Een mogelijk gewenste wisselwerking, aldus De Vos, is die tussen zetmeel en wijnazijn. Een maaltijd met zetmeel zorgt voor een toename van de suiker- en insulinespiegel. Stijgt de insulinespiegel te veel, dan krijg je al snel na de maaltijd weer honger. Een beetje wijnazijn bij de maaltijd, blijkt uit Amerikaanse studies, houdt die insulinespiegel echter in toom waardoor mensen na de maaltijd spontaan minder eten.
De Vos heeft met collega’s van het WCFS het concept van nutridynamics gelanceerd in het tijdschrift Currrent opinion in biotechnology. Ze stellen voor om in het nieuwe WCFS meer aandacht te besteden aan nutridynamics. Binnenkort beslist het kabinet over de financiering van het instituut. / WK