Wetenschap - 1 januari 1970

Nieuw: Nutridynamics

Het vlag is nieuw, de lading die het dekt niet. Dat zegt prof. Willem de Vos over de door hem gelanceerde term nutridynamics. ‘De voedingsindustrie heeft behoefte aan kennis over de manier waarop voedingsbestanddelen in het lichaam terecht komen. Vandaar dat we het werkveld een eigen naam willen geven.’

‘Farmaceutische bedrijven weten al langer hoe belangrijk het is om de werkzame stoffen op zo’n manier in medicijnen te stoppen dat ze ook goed beschikbaar zijn’, zegt De Vos, verbonden aan de leerstoelgroep Microbiologie en programmadirecteur bij Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS). ‘De voedingsindustrie is er nog niet aan begonnen. Voor voeding, dat meer stoffen bevat dan een medicijn, ligt het nu eenmaal ingewikkelder.’ Nu het Innovatieplatform food and flowers heeft gebombardeerd tot een speerpunt van de Nederlandse economie, is het echter belangrijk dat die kennis er komt, aldus De Vos. ‘Neem nou probiotica, de goedaardige bacteriën in zuivelproducten. Sommige stammen overleven de menselijke spijsverteringssappen niet goed, waardoor ze een beperkt effect op de gezondheid hebben. Je zou daar iets aan kunnen door de levende bacteriën op te sluiten in kleine capsules, waardoor ze ongeschonden de maag passeren en in darmen kunnen komen.’
Een onderdeel van nutridynamics is de wisselwerking tussen voedingsbestanddelen. Kennis daarover kan leiden tot producten die bijvoorbeeld minder snel dik maken. Een mogelijk gewenste wisselwerking, aldus De Vos, is die tussen zetmeel en wijnazijn. Een maaltijd met zetmeel zorgt voor een toename van de suiker- en insulinespiegel. Stijgt de insulinespiegel te veel, dan krijg je al snel na de maaltijd weer honger. Een beetje wijnazijn bij de maaltijd, blijkt uit Amerikaanse studies, houdt die insulinespiegel echter in toom waardoor mensen na de maaltijd spontaan minder eten.
De Vos heeft met collega’s van het WCFS het concept van nutridynamics gelanceerd in het tijdschrift Currrent opinion in biotechnology. Ze stellen voor om in het nieuwe WCFS meer aandacht te besteden aan nutridynamics. Binnenkort beslist het kabinet over de financiering van het instituut. / WK

Re:ageer