Student - 13 december 2007

Niet meer in de regen

Het komt vaker voor dat mensen van hun stageplaats hun werkplek maken. Ook Peter Vossebeld begon als stagiair bij zijn huidige werkgever adviesbureau Eelerwoude. Sinds kort werkt hij daar als adviseur cultuurtechniek. Eind november rondde hij zijn vierjarige deeltijdstudie Tuin- en landschapinrichting bij Van Hall Larenstein in Velp af.

1683_nieuws.jpg

Foto: .

‘Na mijn groene mbo-opleiding heb ik een paar jaar als hovenier gewerkt. Dat hou je lichamelijk niet vol tot je 65e. Je werkt vaak in de regen en kou en bent veel bezig met het aanleggen van sierbestrating. Veel collega’s hadden rugproblemen. Zelf was ik pas halverwege de twintig en ik had soms ook lichamelijke klachten, zoals een liesbreuk. Ik wilde kijken of ik een niveau hoger aankon.
Qua niveau ging het goed met de hbo-studie, maar de studiebelasting was wel zwaar. Ik was er meer tijd mee kwijt dan de twintig uur per week die ervoor stond. Toch was de deeltijdopleiding een goede keus. Deeltijdstudenten hebben meestal al ervaring in het bedrijfsleven, stellen zichzelf een doel en gaan ervoor.
Normaliter loop je stage in het derde jaar. Maar ik kon natuurlijk niet zomaar vijftig werkdagen aan stage besteden. Daarom heb ik de stage verschoven naar het einde van de opleiding. Ik begon in de zomervakantie en heb de laatste weken overbrugd met onbetaald verlof. Ik had gesolliciteerd op een baan bij Eelerwoude, en tijdens het sollicitatiegesprek hebben we afgesproken dat ik eerst mijn stageperiode bij hen zou doen.
Tijdens mijn stage heb ik me bezig gehouden met het maken van bestektekeningen in AutoCad. Een bestek is een werkomschrijving waarin precies staat wat de opdrachtgever van de opdrachtnemer verlangt. Alles staat erin, bijvoorbeeld aan welke eisen een fundering moet voldoen en dat de verharding uit zoveel procent puin en zoveel procent zand bestaat. Bestek schrijven was redelijk nieuw voor mij. Ik had van tevoren bij Eelerwoude aangegeven dat ik dat wilde leren en kreeg er alle ruimte voor.
Op dit moment ben ik bezig met een beeldbestek, een nieuwe vorm van het onderhoudsbestek. Daarin beschrijf je het eindbeeld, in plaats van te schrijven dat er bijvoorbeeld zes keer per jaar geschoffeld moet worden en zo vaak blad geruimd. Het beeldbestek is nieuw voor Eelerwoude, daarom worden er cursussen in aangeboden. Dus ik leer alweer verder.
Met alle uitdagingen heb ik het goed naar mijn zin. Wat me aanspreekt is de manier waarop het werk georganiseerd wordt. Bij grote bureaus heb je aparte bestekschrijvers, tekenaars en projectleiders. Hier doe je alles zelf. Je hebt overleg met de opdrachtgevers en de aannemers en houdt ook toezicht op het verloop van het project. Je ziet alle kanten.
Het was wel even een omschakeling om voornamelijk achter de computer te zitten. Eerst zat ik in de uitvoering, nu moet ik het gaan bedenken. Ik zit nu eigenlijk aan de andere kant van de streep. Soms mis ik het buiten werken wel, maar afgelopen zomer was ik blij dat ik niet in de regen stond.’