Nieuws - 31 mei 2007

Niet gewonnen maar veel geleerd

Studenten van Van Hall Larenstein in Velp hebben naast de hoofdprijs gegrepen bij de prijsvraag ‘Zet jij Lofar op de kaart’. Voor hun minor Ontwikkelingsplanologie gaven ze een toekomstvisie op het gebied in Drenthe waar de Low frequency array (Lofar) ofwel de lage frequentie telescoop moet komen.

785_nieuws.jpg
De te bouwen radiotelescoop bestaat uit 25 duizend kleine antennes in de noordelijke provincies en in Duitsland. De antennes zijn met een supercomputer verbonden via een glasvezelnet en vormen samen een bijzonder krachtige telescoop die signalen opvangt uit het heelal. Overheden en organisaties in Drenthe bedachten samen de prijsvraag voor hogeschoolstudenten. De opdracht was een manier te bedenken waarop Lofar kon worden benut voor economische groei in de provincie.
Op VHL in Velp ging een handvol vierdejaarsstudenten uit verschillende disciplines ermee aan de slag. ‘In het begin was het project heel onduidelijk, maar dat past bij de opleiding. Bij ruimtelijke inrichting is de uitkomst ook onbekend’, vertelt Michiel Hupkes, docent Communicatie en projectmanagement. De lector Plattelandsvernieuwing die de opdracht binnenhaalde, Willem Foorthuis, wees op de mogelijkheden die het glasvezelnet van Lofar biedt.
De studenten bezochten vervolgens visionaire en innovatieve geesten als Wubbo Ockels en organiseerden een lezing in Velp met trendwatcher Richard Lamb. Daarna bestudeerden ze de cultuurhistorie van het Drentse landschap. Uiteindelijk plaatsten ze Lofar als toekomstige negende laag bovenop acht lagen van ontwikkeling, waaronder kolonisten in het veen, grootschalige ontginningen en agrarische productie. Aan deze negende laag verbonden de studenten de inzet van duurzame energiebronnen en de digitale snelweg, evenals verschillende woonvormen, een kunstroute en lichtbeelden van de antennecommunicatie. Woensdag 23 mei presenteerden ze hun plan in Exloo. Dezelfde dag maakte de vakjury de winnaar bekend: een idee voor een astronomisch welnesscentrum. ‘Dat is helemaal niet vernieuwend, maar wel concreet. Ons product is een langetermijnvisie’, verklaart docent Hupkes. Toch is hij trots. ‘De jongens stonden midden in het werkveld en werden serieus genomen door echte visionairen. Ze zijn enorm gegroeid en hebben goed samengewerkt.’
Raymond Slijkerman, vierdejaars Tuin- en landschapsinrichting, beaamt dit. ‘Uiteindelijk was dit een geweldig project met veel ups en downs. Je leert er veel van. En we behalen de overwinning nog wel. Als je over twintig jaar in Drenthe gaat kijken, zijn ze waarschijnlijk onze ideeën aan het uitvoeren.’