Wetenschap - 4 oktober 2001

Niet gewicht maar omvang buik bepaalt gezondheid

Officieel bepalen artsen met een formule of je te zwaar bent of niet. Het kan eenvoudiger en beter, ontdekte drs. Tommy Visscher. De aan RIVM verbonden onderzoeker promoveert in Wageningen op een onderzoek naar overgewicht en ziekte. Uit zijn onderzoek bleek dat de buikomvang meer vertelde over de kans om te overlijden dan de formule. Volwassen mannen zitten in de gevarenzone als hun buikomvang boven de 102 centimeter uitkomt. Bij vrouwen is dat 88 centimeter.

De buikregel is vooral nuttig in de voorlichting, denkt Visscher. "Zo kunnen mensen zelf bepalen of ze te zwaar zijn. Vroeger moest je dat doen door je Quetelet-index te berekenen. Veel mensen weten niet hoe je dat doet. Maar je buikomvang meten, dat kan iedereen." Visscher weet niet of de buikregel voor iedereen geldt. Voor de groep 55-plussers zou er nog wel wat onderzoek moeten gebeuren, en moeten er misschien andere normen komen.

Overigens is de buikomvang aan seizoensinvloeden onderhevig. Buiken zijn in de zomer dunner dan in de winter. "Maar het lichaamsgewicht van mensen varieert minder met de seizoenen. In de zomer zijn mensen actiever. Daardoor verbranden ze meer vet, maar hebben ze meer spieren. Ze vallen niet af, maar zijn wel gezonder."

Bij rokers gaat het verband tussen buik en sterfte niet meer op. "Als je rookt, stijgt je sterftekans zo sterk dat de invloed van overgewicht wegvalt."

Visscher vindt dat de overheid overgewicht serieus moet nemen. "Vijf procent van de kosten in de gezondheidszorg komt voort uit overgewicht en naar verwachting zal dat percentage verder stijgen. Volgens de statistieken is nu veertig procent van de Nederlanders te zwaar." Visscher gaat nu, samen met onderzoekers uit Wageningen, Maastricht en Amsterdam, werken aan nieuwe strategie?n om overgewicht te bestrijden. "Ik denk dat we het moeten zoeken in preventie. Programma's om mensen die te zwaar zijn te laten afvallen, hebben tot nu toe weinig resultaat gehad." | W.K.

Tommy Visscher promoveert op 8 oktober bij prof. dr. Daan Kromhout, hoogleraar in het Volksgezondheidsonderzoek, Wageningen Universiteit, en prof. dr. Jacob Seidell, hoogleraar in de Voeding van de mens, Vrije Universiteit.