Organisatie

‘Niemand hoeft zich dit meer af te vragen’

Zijn pak ligt klaar, het lekenpraatje staat in de steigers en de feestlocatie is gereserveerd. Postdoc-onderzoeker Tom Berghof is bijna klaar voor zijn promotie. Tussen de bedrijven door legt hij graag even uit – met een knipoog – hoe hij in zijn zesde stelling een eeuwenoud dilemma heeft beslecht.
Lieke de Kwant

11-fotootje bij Stelling.jpg*Tom Berghof promoveerde op 19 januari op een onderzoek naar het fokken van kippen met een sterke natuurlijke ziekteweerstand

.*

Stelling: The chicken came before the chicken egg.

‘Ja hoor, ik ben eruit. Het is simpel. Tenminste, als je het hebt over het kíppenei – die toevoeging is essentieel. Een dier behoort tot een bepaalde soort op het moment dat zijn DNA-sequentie voldoende overeenkomst vertoont met het DNA van die soort. Als je teruggaat in de evolutie en het genoom van kippen bekijkt, kun je een moment aanwijzen waarop we zeggen: hiervoor was het nog geen Gallus gallus en hierna wel.

Er gingen natuurlijk duizenden mutaties overheen voordat de voorouders van de kip in een kip veranderden, maar één mutatie moet de laatste, de bepalende zijn geweest. Mutaties vinden plaats in de spermacellen en eicellen. Voortplantingscellen met de bepalende mutatie resulteerden samen in een kippenembryo, maar dat zat in een voorouder-ei, niet in een kippenei.

Op deze manier kun je nog verder terug redeneren: ook de eerste kippenvoorouder kwam voort uit het ei van diens voorouder, enzovoort. Ooit moet er eerst een dier zijn geweest om het allereerste ei te leggen.

Er zit ook een zwakker puntje in de redenatie. Omdat mutaties willekeurig zijn, kan een dier ook terug-evolueren. En dan heb je dus bijvoorbeeld een niet-kip die voortkomt uit een kippenei. Toch is de grote lijn voor mij zo klaar als een klontje; niemand hoeft zich dit meer af te vragen!’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.