Student - 13 februari 2020

‘Niemand heeft hier een 9 tot 5 mentaliteit’

tekst:
Gastredacteur

Wie? Anna Maria Visscher (26), masterstudent plantenwetenschappen en internationaal land- en waterbeheer.
Wat? Thesis bij Centro Internacional del Agricultura (CIAT) & Escuela Superior Politécnica del Littoral (ESPOL)
Waar? Ecuador en Colombia

Wageningse masterstudenten gaan voor hun stage en thesis de hele wereld over. Hier lees je over hun ervaringen – en speciaal voor deze Valentijnseditie óók over liefde in-den-verre.

‘Ik heb altijd interesse gehad in andere culturen. Doordat ik al meerdere internationale projecten heb gedaan voordat ik naar Zuid-Amerika ging, sprak ik goed Spaans. Het is voor mij belangrijk dat ik met lokale bewoners kan communiceren als ik ergens naartoe ga voor mijn studie of werk.

HEW1.jpg

Vervuilde cacao

Voor mijn veldonderzoek in Ecuador werkte ik nauw samen met mensen uit de omgeving van Coca, dat midden in de Amazone ligt. Daar kon ik onderzoek doen op een experimentele cacaoplantage om de productie, grondkwaliteit en plant/bodem-interacties van agroforestry-systemen in de cacaoteelt beter te begrijpen. Vooral het hoge cadmiumniveau in cacaobonen is op dit moment een probleem. Op veel plekken in Zuid-Amerika bevinden zich namelijk cadmium-hotspots en door strengere Europese regels over het toegestane cadmiumniveau in chocolade blijven veel (kleinschalige) boeren nu zitten met een overschot aan vervuilde cacaobonen.

Insecten tellen

Een groot onderdeel van mijn veldwerk was het uitsnijden van lappen grond van 25 bij 25 centimeter, om vervolgens alle insecten en andere macrofauna die daarin te vinden waren te tellen en identificeren. Een enorme klus, en ook voor de locals die mij hielpen was het niet altijd even motiverend. Toch bleven zij positief en werkten we samen hard door. Dat was ook een van de dingen die me het meest opvielen: hoe hard en veel mensen hier werken, en hoe weinig ze betaald krijgen. Niemand heeft een 9 tot 5 mentaliteit. Daar heb ik echt respect voor.

HEW2.jpg

Enorme biodiversiteit

Naast Coca ben ik ook in Guayaquil geweest, waar het laboratorium zit waar ik mijn samples kon verwerken. Mijn verslag heb ik uitgeschreven bij CIAT (International Center for Tropical Agriculture), op een uurtje rijden vanaf Cali (Colombia). Met de eigenaren van het huis in Cali waarin ik woonde, ging ik in de weekends vaak wandelen in de bergen. Niet op wandelpaden, maar door met een kapmes de natuur in te gaan en zo een pad vrij te hakken. Door de vele microklimaten waar we dan doorheen liepen, voelde zo’n wandeling vaak als een ontdekkingsreis. De natuur is sowieso prachtig hier; dat heb ik goed kunnen zien doordat ik op veel verschillende plekken ben geweest. De Andes, de Amazone en de kust hebben alledrie hun eigen klimaat en cultuur. De enorme biodiversiteit, tropische warmte en hoe niet-Nederlands het landschap is, zal ik nooit vergeten.

Lange-afstandsliefde

Ik heb een Italiaanse vriend die een PhD doet in Italië. Daardoor is soms een beetje zoeken naar waar en wanneer we elkaar kunnen zien. Met kerst had hij gelukkig twee weken vakantie en kwam hij me opzoeken, maar voor die tijd hadden we elkaar al drie maanden niet gezien. Tijdens die twee weken kerstvakantie hebben we samen langs de Caribische kust gereisd en wild gekampeerd op witte zandstranden. Een lange-afstandsrelatie is niet altijd ideaal, maar de momenten samen zijn het waard.’