Wetenschap - 8 november 2001

Niels Quartel, eerstejaarsstudent Internationale Ontwikkelingsstudies

'Weet men niet dat natuur een waarheid is, en geen wetenschap?'

In een oude caravan met oranje voortent op camping de Wielerbaan woont sinds deze zomer Niels Quartel, eerstejaars Internationale Ontwikkelingsstudies. Na drie jaar afwisselend studeren aan de Pabo en werken voor uitzendbureaus, besloot Quartel dit voorjaar om in Wageningen te gaan studeren. Naast studeren, schildert en dicht hij: 'een noodzakelijk contragewicht tegen mijn studie'.

Klein, rond/ voortgetrokken/ door een avontuurlijk verlangen/ doortrokken van een gewinterde lente.// een nieuw begin/ klein en rond/ breidt zich langzaam uit// dat ben ik: niels.

Quartel schreef het gedicht niet lang geleden, net nadat hij zich in Wageningen gevestigd had. Hij ziet er zichzelf in: "Alles hier in Wageningen krijgt nu langzaam gestalte. Het begint met een piepklein caravannetje en zo gaat het steeds verder."

Zijn plekje op de camping was binnen een middag geregeld. Hij was daar overigens niet de enige. In het begin vergezelden hem zo'n vijftien andere studenten. Inmiddels is hij nog een van de weinigen. Quartel: "Dit jaar blijf ik hier wonen. Volgens offici?le regels is dat niet mogelijk, maar omdat ik hier een baantje heb kunnen krijgen en nu werknemer ben, wordt er een uitzondering voor mij gemaakt. Dat geeft me wel een bijzonder gevoel."

Voordat Quartel naar Wageningen kwam, studeerde hij aan de Pabo in Groningen. Aan het begin van zijn tweede jaar raakte hij overspannen en depressief. De rest van het jaar werkte hij als kok in een restaurant op Schiermonnikoog. Na een korte doorstart het jaar erop, besloot hij definitief met de Pabo te stoppen. Niet alleen een gebrek aan plezier in het vak brak hem op, ook had Quartel een totaal andere visie op onderwijs dan hem geleerd werd: "We zijn alleen maar bezig kinderen rationeel slim te maken, maar ze kunnen zoveel meer. Taalontwikkeling en cijferinzicht zijn ook heel belangrijk, maar het feit dat vanaf groep 3 dat zo centraal wordt gesteld, verraadt het belang van bepaalde waarden in onze samenleving."

Volgens Quartel is de maatschappij veel te veel gericht op het belang van de wetenschap. Wijsheid daarentegen is volgens hem iets totaal anders: "Dat is ook twee dagen rust kunnen nemen om bijvoorbeeld in het bos te gaan wandelen." Quartel leest een stukje voor dat hij heeft geschreven na een college over vrijheid in de natuurwetenschappen van Studium Generale. Weet men niet dat natuur een waarheid is, en geen wetenschap? Dan zouden zelfs slimme mensen dom zijn, en misschien is dat wel waar. Quartel: "Wetenschap is zo allemachtig beperkt, maar krijgt zoveel nadruk. Het is niet zo dat ik er wanhopig van word, maar ik ben me er wel bewust van."

Gedurende dat derde jaar werkte Quartel bij het distributiecentrum van Scapino in Assen. Hij ging bij zijn moeder op de zolder wonen en sneed drastisch in zijn sociale contacten. "Ik heb toen veel boeken gelezen en kon lekker tot mezelf komen. Op die manier kon ik laten uitkristalliseren wat ik echt wilde en al het andere laten verdampen."

Na een gesprek met de studieco?rdinator besloot hij Internationale Ontwikkelingsstudies te gaan doen. Niet lang daarna las hij een stuk dat hij een jaar eerder geschreven had. Het bleek een enorme bevestiging: "Ik schreef dat ik iets wilde met natuur, ontwikkeling, vrijheid, reizen en sociaal werk. Ik besefte toen dat ik hier goed zat."

In Wageningen begon Quartel te schilderen. Muziek aan, ??n hand op de rug en de andere hand het werk laten doen. "Ik denk er niet bij na, ga niet logisch redeneren, maar laat mijn hand het werk doen." Inmiddels mag hij de recreatieruimte van de camping gebruiken als atelier. Er staan al heel wat schilderijen. Een aantal ervan behoren tot een studie blauw-geel. Ook daarin komt de beperktheid van wat je als mens kunt zien naar voren. Het zijn allemaal uitvergrotingen van een kelk. Je kunt echter niet zien of het nu om ??n kelk gaat, of om meer. Het idee is dat je steeds maar een klein stukje van de werkelijkheid ziet.

"De mens is in staat om zoveel meer te doen. Als je alleen maar gefixeerd bent op je gevoel of op de wetenschap, dan beperk je je zo. Als ik me bijvoorbeeld niet bewust wat geweest van het feit dat ik een kwast kan pakken om te gaan schilderen, dan had ik nu geen schilderijen gemaakt."

Arin van Zee

Wijsheid volgens Niels Quartel: "Twee dagen rust kunnen nemen om in het bos te gaan wandelen." | Foto Guy Ackermans