Wetenschap - 13 juni 2002

Nic Hogenboom neemt afscheid

Nic Hogenboom neemt afscheid

Dr Nic Hogenboom, vertrekkend directeur van Plant Research International, kende Ivo de Wijs van zijn radioprogramma Vroege Vogels. Het is, naast de Radiocursus Schilderen voor Gevorderden, zijn lievelingsprogramma. Hogenboom had echter wel moeite met de wilde muziek die tussen de gesprekken met vogelvrienden en boswachters door ten gehore werd gebracht. Toch had Plant Research International diezelfde Ivo de Wijs uitgenodigd om op professionele wijze afscheid te nemen van Hogenboom.

"Toen Nic Hogenboom nog studeerde deed hij aan toneel. Hij was gespecialiseerd in het nadoen van oude mannetjes en regisseerde", vertelde De Wijs. Ook De Wijs deed als student aan toneel. Hij ging er na zijn studie mee door en werd beroemd, Hogenboom niet. "Toen Hogenboom afgestudeerd was, ging hij meteen de tomatenveredeling in", zei De Wijs. "Maar dat kan natuurlijk toeval zijn."

Vanaf dat moment regisseerde Hogenboom geen toneelspelers meer, maar planten. Hij wijdde zijn professionele leven aan het verbeteren van de schepping. "Als Hogenboom God zou ontmoeten, en God zou hem vragen wat hij van de schepping vond, dan zou Hogenboom opmerken dat hij de pitten in de mango's wel erg groot vond." Desondanks maakte Hogenbooms eigen tuin op de Wageningse Berg een verwaarloosde indruk. Dat hoefde nog niet te betekenen dat Hogenboom de deur niet uitkwam. Dat kwam misschien, suggereerde De Wijs, omdat Hogenboom er een Le Roy-tuin op na hield, waarin de natuur zijn gang kon gaan.

De Wijs' optreden vond op elf juni plaats in de Junushoff, op een symposium ter ere van Hogenbooms vertrek. Na De Wijs was de beurt aan dr Albert Eenink, Numicotopman en ex-ATO-directeur. Eenink was zich ervan bewust dat zijn speech schamel zou afsteken bij de performance van De Wijs. "De organisatie wordt bedankt." | W.K.