Student - 20 april 2017

New party puts young Wageningen centre stage

tekst:
Teun Fiers

A new party – Connect Wageningen – has been founded under the leadership of Mark Reijerman, a student of Nutrition and Health. From 2018 the party wants to see the young people, students and international residents of Wageningen better represented on the municipal council.

Mark Reijerman, photo: Sven Menschel

The founders of Connect Wageningen see too few young council members among the established parties. ‘To become a candidate with a chance of being elected in those parties you have to have been active for a long time and achieved a lot. Most young folk in Wageningen haven’t had the chance to do that yet,’ says Reijerman. He is currently a council member for the City Party. This position gives him plenty of scope to opt for a new route in the elections of March 2018. Connect Wageningen believes that the current shortage of young people on the council leads to inadequate policies. ‘The issue of isolation among international residents of Wageningen doesn’t even get a mention in the social policy,’ says Reijerman. ‘Whereas every international student I talk to agrees that this is a problem.’ Connect Wageningen also feels people have too little say on issues of sustainability. Reijerman: ‘The sustainable student organizations don’t get drawn in at all. We shall actively seek discussion with these people.’

Apart from better representation of young people in the municipal council, the party has not formed any substantial positions yet. Nor is the list of candidates ready. Connect Wageningen intends to use the coming period for discussions with other student and youth organizations.

Reacties 9

• Carina

Jeetje, wat weer een negatieve opmerkingen. Peter, je hebt zelf eerder al aangegeven dat het tijd is voor nieuwe aanwas van studenten. Aansluiting proberen te vinden bij een bestaande partij is één manier om dat te doen. Maar zoals ‘one issue’ al aangeeft is het niet altijd evident om op een verkiesbare plek te komen.

Een studenten partij is gewoon een andere optie. Het betekent niet dat je er persé voor één groep bent. Zoals Fons al aangeeft kan het ook een manier voor studenten zijn om iets voor de stad te doen. Misschien werkt het wel drempelverlagend en zien we straks meer studenten terug in de raad. Ook denk ik dat het een mooi platform is voor internationale studenten die graag meewillen praten maar geen plek kunnen krijgen in de raad.

Waarom niet gewoon proberen? Ga ontdekken of je een gezamenlijke visie kunt ontwikkelen. Naast de gedeelde motivatie om iets voor de stad te betekenen. Zeker het proberen waard.

• one issue

Weer een one-issue partij? Alleen voor studentenbelangen? Wie zit daar op te wachten? Ja, als je je bij een bestaande partij aansluit zul je eerst moeten laten zien wat je meerwaarde is om op een verkiesbare plek te komen, dat klopt. En als je van plan bent om niet langer dan 4 jaar in Wageningen te blijven, dan ga je dat niet redden, dat klopt ook. Maar waarom zou je je willen bemoeien met de Wageningse politiek als je alleen maar een passant bent? Laat dat over aan de mensen die hier nog blijven als jij weer weg bent.

• Fashionista

Markie Mark, volgende keer dat je op de foto gaat, je blousje net een knoopje meer dicht doen. Hoe het nu zit mag je pas doen als je 50+ bent... Dat zo'n zwart hemd er bovenuit steekt is natuurlijk ook niet heel netjes.

• Patrick Jansen

Ik vraag me af of jong zijn voldoende is voor een aparte partij. Net als oud zijn trouwens.
    Jongeren hebben immers - net als ouderen - geen vaste positie op het continuum links-rechts, progressief-conservatief, of groen-grijs. Wat wordt dan de kleur van deze nieuwe partij? Het lijkt mij beter bestaande partijen te verjongen. Meld je aan en je zit er zo bij :-)

• Peter Veldman (D66)

In mijn beleving is het helemaal niet moeilijk om bij een bestaande partij aan te sluiten. Het is jezelf ook gelukt bij de Stadspartij. Waarom nu een andere partij oprichten?

Politieke partijen zien graag nieuwe mensen komen, vooral jongere inwoners. Dit heb ik zelf ook mogen mee maken in 2010. En in 2014 nog meer, vier van de 25 gemeenteraadsleden waren toen student. En in de steunfractie nog meer, dus zo slecht gaat het niet.

In 2010 had ik ook het idee een eigen partij op te richten, toen was er geen enkele student actief. Alleen denk ik, als je een tweedeling wilt bestrijden en aandacht vraagt voor een bepaalde groep moet je niet zelf een partij voor één groep oprichten. Vandaar mijn keuze voor een bestaande brede partij.

Nogmaals partijen staan te springen om nieuwe mensen, maar de vraag is willen die mensen ook vier jaar lang actief zijn als gemeenteraadslid?

Het zou mooi zijn, in ieder geval succes Mark met je nieuwe partij.

• Mark Reijerman

Hey Peter, dank voor je reactie.
      Je kunt je inderdaad aansluiten gemakkelijk aansluiten bij een partij. Maar op dit moment is er maar 1 van de 25 gemeenteraadsleden student, terwijl er zo'n 12.000 studenten aan de universiteit studeren op een inwoner aantal van 38.000.
      Als jij al 7 jaar raadslid bent, had je hier dan niet meer aan kunnen doen?

• Fons

Top bezig Mark, ik geloof zeker dat deze nieuwe partij ervoor kan zorgen dat studenten niet alleen gehoord worden, maar ook daadwerlijke bij kunnen dragen aan een beter wagenignen. Delft laat al zien dat het kan: https://www.stipdelft.nl/

• Henk

Wat een bullshit. Als je iets wilt kun je je beter bij de bestaande partijen aansluiten en zorgen dat hun mindset veranderd.

• Kaas

Haha, ja want dat is zoveel makkelijker. Not.

• Mark Reijerman

Haha, dank je Carina, doe je mee? :D