Organisatie - 16 april 2015

‘New University Wageningen’ wants own Resource

The student movement New University Wageningen is thinking of setting up its own ‘independent mouthpiece’. This wish was expressed at the first meeting of the new movement on Wednesday 1 April.

Foto: Aart-Jan van de Glind

Participants in the meeting thought Resource could never be independent because the magazine and website are funded by the university. Ideas were put forward for launching an independent mouthpiece to be run by and for students.

This was just one of the ideas that came out of the first meeting of New University Wageningen, a movement which follows in the footsteps of New Universities in other university towns. The same group of Wageningen students was involved earlier in protests related to the occupation of the Maagdenhuis in Amsterdam and the dialogue with the rector which followed it. About 40 students held an open and constructive discussion last Wednesday related to five ‘concerns’: besides the issue of Resource’s independence, these were conflicts of interest caused by the business world’s role in research, the degree of democracy at the university, its results-focussed approach and the need for more multidisciplinarity in teaching and in research. The ‘Droef’ factor was high, judging by the dreadlocks and baggy trousers present, but there were also student council members, teachers and other interested parties present.

A few striking things came out of the meeting. There appeared to be some dissatisfaction with the dialogue with the rector. Although the fact that he entered into talks with students was appreciated, many of those who attended felt it was not really a dialogue because many of their points were smoothly parried by the rector and there was not much space for diverging views. It was also noted that many of the participants were ill-informed about how the university is run, so that it is not clear to them how democratic it really is and what you can do if you have criticisms. That information gap should be filled as soon as possible, it was agreed, probably with the help of the student council members. Such ideas are now being developed further by the group.

Stay up-to-date on the developments through the Facebook page. Look for: De Nieuwe Universiteit Wageningen.

Reacties 10

 • Patrick Jansen

  Lang geleden had Wageningen Universiteit, toen nog Landbouwhogeschool ("LH"), een onafhankelijk krantje genaamd "BeLHamel". Zie bijvoorbeeld http://resource.wageningenur.nl/nl/show/In-de-vallei-brult-de-muis-al-25-jaar.htm. Ik zou het heel leuk vinden als er weer zo'n krantje kwam, en helemaal als het weer Belhamel zou heten.

  En ik vind het heel goed dat er studenten zijn die vragen stellen over bijvoorbeeld de groeiende invloed van bedrijven op het onderzoek en daarmee ook het onderwijs.

  Anonieme reacties zoals die van ene "GT" illustreren onbedoeld dat er nog wat werk te doen is aan deze universiteit. Waar veel dingen prima gaan maar niet alles. GT lijkt niet eens meer te weten waar de academie voor staat. Spreekt GT ook over "school" en "les"? Kom langs en ik leg het graag uit.

  En Droevendaal? Dat bewijst andermaal zijn grote nut voor het diverse Wageningen.

  • GT

   Ben benieuwd! Brand los.

 • Populisme is nou eenmaal populair

  Wel grappig dat degene die dit artikel geschreven heeft zelf niet kon vertellen of de resource onafhankelijk is of niet. Daarnaast is dit onderwerp hoogstens 10 minuten besproken, waar zelfs een plek in de resource als goede optie werd overwogen. Beetje raar dat de titel dan beweert dat er een eigen medium wordt opgezet, en dat daar zo een grote focus op ligt.

  Dan vind ik de opmerking over het 'Droefgehalte' ook echt populistisch en belachelijk. Wat maakt de kledingstijl nou uit voor deze discussie? Wees blij dat er kritische studenten zijn!

  • #Teampopijopi

   Wel grappig dat degene die het artikel geschreven heeft zelf niet pleitte voor een onafhankelijke Resource, maar wel verstand van zaken heeft en deze kennis vervolgens met de zaal gedeeld heeft. Misschien dat degenen die wél het hardst om een onafhankelijke Resource riepen hier een keer een voorbeeld aan kunnen nemen en ook eens eerst gaan uitzoeken hoe de vork in de steel zit voordat ze een standpunt innemen.

   Meer kritische studenten? Graag! Maar je kunt alleen kritisch zijn als je je een keertje verdiept in de materie of überhaupt openstaat voor nieuwe informatie - in plaats van te blijven hangen in je eigen Droefse duurzaamheids dogma. Is dit überhaupt niet een houding die je moet aannemen om succesvol te zijn op de universiteit? Afijn, Als je alleen maar boe kan roepen, blijf dan lekker thuis met je pofbroek.

  • Populisme is nou eenmaal populair

   Ik neem aan van je geschreven dat je er dus bij was? Heb je dan ook daadwerkelijk opgelet? Want er is nooit exclusief gepleit voor een onafhankelijke resource, maar een platform waar onafhankelijk nieuws weer gegeven kan worden. Daarbij wil ik graag nog een keer benadrukken dat we hoogstens 10 minuten hierover gepraat hebben, en het dus echt niet al deze aandacht verdiend. Daarbij is ook toegegeven dat er inderdaad te weinig kennis aanwezig was, en worden er dan ook hopelijk aankomende GA werkgroepen gemaakt om hier constructief aan te werken; is ook duidelijk aangegeven.

   En wat grappig dat je nou weer over die kleding begint. Stoort het je, die dreadlocks en broeken? En als ze anders gekleed waren, had je daar dan ook een opmerking over gemaakt? Ik begin me ook inmiddels echt af te vragen waar je al die populistische drogredeneringen vandaan haalt.

   Zou graag nog een keer willen benadrukken dat het een opkomende beweging is, en dat er altijd ruimte is voor verbetering, wat ook besproken is. En natuurlijk wordt er open gestaan voor nieuwe informatie! Graag zelfs! Iedereen kan en mag dan ook bijdragen.

   Door het nu weer weg te zetten als mensen van droef, en daardoor over 1 kam te scheren is gewoon belachelijk. Het is gewoon een extra kritisch geluid, waar we samen sterker van kunnen worden.

 • Dick

  Wanneer gaat het LEI eens ECHT kosten/baten-onderzoek doen voor de agrofoodsector?

  In het laatste "Costs and benefits associated with the externalities generated by Dutch agriculture" schitteren op de maatschappij afgewentelde kosten door zoönosen als vogelgriep en Q-koorts door totale afwezigheid...
  https://www.wageningenur.nl/en/Publication-details.htm?publicationId=publication-way-343536353032

  KPMG kwam voor de VS zelfs op een negatieve toegevoegde waarde voor de agrofoodsector.
  http://www.foodlog.nl/artikel/kpmg-eten-moet-22-maal-zo-duur-worden/

  Alleen de verzuimkosten door Q-koorts werden in 2009 al op honderden miljoenen geschat.
  http://www.seo.nl/pagina/article/economische-gevolgen-van-de-uitbraak-van-q-koorts/

 • Dick

  Wanneer gaat het LEI eens ECHT kosten/baten-onderzoek doen voor de agrofoodsector?

  In het laatste "Costs and benefits associated with the externalities generated by Dutch agriculture" schitteren op de maatschappij afgewentelde kosten door zoönosen als vogelgriep en Q-koorts door totale afwezigheid...
  https://www.wageningenur.nl/en/Publication-details.htm?publicationId=publication-way-343536353032

  KPMG kwam voor de VS zelfs op een negatieve toegevoegde waarde voor de agrofoodsector.
  http://www.foodlog.nl/artikel/kpmg-eten-moet-22-maal-zo-duur-worden/

  Alleen de verzuimkosten door Q-koorts werden in 2009 al op honderden miljoenen geschat.
  http://www.seo.nl/pagina/article/economische-gevolgen-van-de-uitbraak-van-q-koorts/

 • RF

  "Het droefgehalte was hoog, gemeten aan de hoeveelheid dreadlocks en pofbroeken, maar er waren ook studentenraadsleden, docenten en andere belangstellenden aanwezig."

  Door dit soort opmerkingen begrijp ik dat men een nieuw studentenmedium wil. Dit is geen verslaggevende journalistiek meer dit is het wegzetten van een stel studenten met een kleinerende toon

  • Droevendaler

   Mee eens. Ook vanwege alle vooroordelen die ik elke keer weer moet aanhoren omdat ik toevallig op Droef woon.

  • Wakker Vlees

   Nou niet verontwaardigd gaan doen omdat ze een keer de waarheid durven te zeggen in de Resource. Degenen die de keuze maken op Droevendaal te gaan wonen moeten ook leren leven met het stigma wat daaraan verbonden zit. En om eerlijk te zijn, het gehalte dreadlocks is nou eenmaal een stuk hoger op Droevendaal dan bij de studenten die in de stad wonen.

 • Kaatje

  En terecht! Wageningen kan een kritisch geluid dat het verhaal van de studenten die wél enig moreel besef hebben, het niet accepteren dat onderzoek semi-onafhankelijk gedaan wordt en niet geloven in de neppe, ingebedde democratie van de studentenraad kan laten horen wel gebruiken. Geen onzin verhalen over hoe geweldig de universiteit is en bange redacteuren die onafhankelijkheid veinzen..
  Gelukkig zijn er nog creatieve studenten die zonder Friesland Campina subsidies kunnen functioneren..

  • GT

   'het niet accepteren dat onderzoek semi-onafhankelijk gedaan wordt'.. hoe verwacht jij dat jouw master-thesis gefinancierd wordt? Inderdaad, met behulp van bedrijven. Dat gebeurt niet alleen in Wageningen, maar bij elke universiteit. Part of the job, om het zo maar te zeggen. Daarnaast, waarom zo sceptisch zijn over de integriteit van Wageningen? Waarom moet de universiteit democratisch zijn? Gaan we dan stemmen dat het onderwijs in het Nederlands moet (omdat we daar recht op hebben)? Nee, studenten zijn hier, als het goed is, maar 5 jaar. Verwacht je dan voldoende kennis en draagvlak vanuit de studenten dat men keurig en verstanding gaat stemmen? Daar ben ik heel sceptisch over.

 • Sander

  Toch jammer dat hier spottende reacties op komen. Van een kritische organisatie is nog nooit iemand slechter geworden. In veel studentensteden zijn studentenbonden nog heel normaal. Ik zou deze mensen graag het voordeel van de twijfel geven.

  • Zoete Lieve Gerritje

   Een kritische organisatie die graag de dialoog op gang wil brengen, maar vervolgens weer teleurgesteld is over diezelfde dialoog, omdat de rector wél een professional is, die dagelijks bezig is met het leiden van een universiteit, en daardoor een gepast en gewogen antwoord heeft op de zorgen van studenten.

   Om vervolgens tot de conclusie te komen dat ze geen idee hebben hoe de universiteit bestuurd wordt, of er eigenlijk democratie is en wat je kan doen als je kritiek hebt.

   Als je nu pas op dat punt bent aangekomen, dan kunnen we volgens mij concluderen dat je een maand te vroeg met een stuk magentronfolie om je lijf op de universiteit hebt rondgebanjerd...

 • Hans Oppendam

  En dan stiekum toch wel subsidie vragen aan de uni...

  • Jurre

   Nee daar zijn onafhankelijke kanalen voor.

   Als geld nodig is, zijn we daarvoor niet afhankelijk van de universiteit.

 • Zoete Lieve Gerritje

  Wie gaat dat beta-ha-len?

  • Jurre

   Waarom komt deze vraag altijd maar terug? is deze vraag nog wel serieus te nemen? word deze vraag wel gesteld door mensen die zich serieus verdiepen in de gang van zaken? Welke onderliggende aannames liggen ten grondslag aan deze zo standaard geworden reaguurders vraag?

   Verder, waarom is dit zelfs maar een relevante vraag? Meedoen aan de maatschappij en maatschappelijk debat zou niet beperkt moeten blijven tot wat volgens critici 'betaalbaar'(lees: belangrijk) vinden. Verder wordt er trouwens weinig 'betaald' omdat deelnemers aan deze beweging participeren in hun vrije tijd en omdat er verder geen extra kostenposten zijn die door belastingbetalers moeten worden opgevangen of wat dan ook.

   Als je niet snapt of accepteert dat een discussie over hoe het de universiteit vergaat een belangrijke functie heeft in de maatschappij, heb je bij voorbaat al niet veel begrepen over het doel en het functioneren van een universiteit. Binnen de wetenschap staat altijd alles ter discussie. Dit geld ook voor de instituten waar wetenschap wordt bedreven.

 • Wakker Vlees

  Wat een goed initiatief! Ik ben helemaal voorstander van een onafhankelijk universiteitsblad. Mits deze wel op gerecycled, ongebleekt papier wordt gedrukt. Ik heb ook al een goed idee voor een naam. Eentje die onafhankelijkheid uitstraalt en aangeeft waar het om gaat bij studenten. Laten we hem "De Droeftoeter" noemen. Lijkt me een pakkende naam.

  • GT

   Of De Droefige Bende?


Re:ageer