Nieuws - 1 november 2010

Netwerken voor Kleuters

Sociale media zijn hot. Niemand schroomt nog zelfs de meest intieme zaken met zijn online netwerk te delen. Hoe gaan Wageningers om met de verschuivingen in de wereld van krabbels, tikken en walls?

Blogger_YK.jpg
Een kritisch medium zijn is één ding. De frontale aanval openen op de kersverse investering van je baas is iets anders. Geenstijl, zelf eigendom van Telegraaf Media Groep, deed dit door zijn bezoekers op te roepen hun Hyves-account de nek om te draaien als reactie op de aankoop van Hyves door, jawel, Telegraaf Media Groep!
Ik snapte al niet waarom de Telegraaf die stap heeft genomen. Jarenlang lukte het niet om geld te verdienen aan een achterban van miljoenen, wat op zich al knullig was. Negen miljoen mensen schijnen een accountje te hebben op de sociale netwerksite die er zo irritant uit ziet dat ik mijn ogen uit mijn kop wil krabben als ik er naar moet kijken. Nu dreigt die achterban ook nog eens heftig in te krimpen omdat hyves niet cool meer is. Mooi moment om in te stappen, ha!
Houden al die #deletejehyvesaccounters op met online sociaal doen? Neen, ze trekken naar het internationale Facebook, de site waar 7% van de wereldbevolking zijn sores kwijt kan en het belangrijkste sociale medium onder Wageningse studenten. Een Wageningse student schreef op zijn pagina: 'Eindelijk! Hyves opgezegd. Formuliertje met reden: Facebook is voor volwassenen, Hyves is voor kleuters. Tot ziens Raymond Spanjar.'
De oprichter van Facebook ligt onder vuur omdat hij niet ethisch met privégegevens omgaat. Er mankeert nog veel meer aan het medium, maar mensen gebruiken het omdat anderen dat ook doen. Dat Facebook losjes omgaat met privégegevens kwam ze zelfs op een rechtzaak te staan, maar er is geen juridische grond om slechte software aan te pakken.
De reden die TMG opgeeft om te investeren in Hyves? Ze willen de communicatie tussen Hyvers gaan gebruiken als nieuwsbron. Alles wat je zegt kan en zal tegen je gebruikt worden. Voor je het weet staat je krabbel tussen aanhalingstekens in de krant.
Ben jij niet bang dat je onschuldige berichtje gevolgen krijgt die je niet kan overzien?