Nieuws - 28 juni 2010

Nematodencollectie naar VWA

De nematodencollectie van de leerstoelgroep Nematologie is op 24 juni officieel overgedragen aan de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Nematologie krijgt geen ondersteuning meer om de collectie te beheren. Vorig jaar sloot hoogleraar Jaap Bakker een principe-overeenkomst om de collectie over te dragen aan de Plantenziektenkundige Dienst (PD). Die maakt sinds dit jaar deel uit van de nieuwe VWA.
De Wageningse nematodencollectie is de grootste ter wereld. Na de Tweede Wereldoorlog is de collectie op de PD opgezet en later is deze overgedragen aan het Laboratorium voor Nematologie van Wageningen Universiteit. Hij bestaat uit ruim vijftigduizend preparaten, afkomstig uit de gehele wereld, en omvat alle belangrijke nematodengroepen, met uitzondering van parasieten van hogere diersoorten.
De collectie omvat een preparatencollectie, een werkcollectie en een nomenclatorisch kaartsysteem. Die worden momenteel door Nematologie gedigitaliseerd.
Na de zomervakantie starten Nematologie en VWA onder de naam WaNeCo (Wageningen Nematode Collection) een gezamenlijke site www.waneco.eu